Nyitókép forrása: TVnoviny.sk

 

Tavaly májusban írtunk arról, hogy nem is annyira elképzelhetetlen egy Smer – SNS – KDH – ĽSNS koalíció létrejötte a következő választások után. A legutóbbi Focus-felmérés ennek a –  felvidéki magyar szempontból katasztrofális forgatókönyvnek – valódi kockázatát mutatja meg.

 

A felmérés tanúságai a következők: A Smer nem tud 20 százalék alá süllyedni, az MKP képtelen elérni a parlamenti küszöböt, a Most-Híd statisztikai szempontból talán már a parlamenti küszöb alá süllyedt, a balliberális Progresívne Slovensko hazavágta az egész ellenzéki status quo-t, az ĽSNS pedig újabb magasságokra tör, elfoglalva – egy időre – a második legnépszerűbb párt helyét a felmérésen.

 

Nézzük meg, milyen koalíciók alakulhatnak a Focus legutóbbi felmérése alapján.

 hirdetes_810x300  

 

KDH – SaS – OľaNO – Most-Híd – Progresívne Slovensko & Spolu-OD – Sme rodina

 

Ennek a formációnak 83 képviselője lenne a parlamentben, ami egy kényelmes többség, ám hatpárti koalíció volna, a politikai paletta teljes skálájáról: neoliberális SaS, keresztény-konzervatív értékekhez közelebb álló OľaNO, a hitelét vesztett álnéppárti Most-Híd, a merkeli kereszténydemokráciát álmodó KDH, az euroszkeptikus-rendszerellenes Sme rodina és a macronista balliberális Progresívne Slovensko akik már eleve koalícióban jutnak be a Spoluval.

 

Ez egy olyan kavalkád olyan értékrendbeli különbségekkel, hogy az első évet sem élnék túl együtt – legyen bármennyire csábító a húsosfazék. Ennek a koalíciónak van a legkisebb esélye megalakulásra, de ez az egyetlen ellenzéki formáció, ami létrejöhetne.

 

grafika: Körkép.sk

 

Smer – SNS – Most-Híd – KDH – Sme rodina

 

Igen, a Sme rodina, amely több jelét is adta annak az elmúlt évben, hogy hajlandó együttműködni bárkivel, bár jelenleg ellenzéki pozícióban van. A párt euroszkeptikus, némi oroszbarát és szélsőséges felhanggal, a Most-Hídon kívül a fent szereplő pártok közül bárkivel jól megértenék egymást.

 

Kérdés, hogy a Most-Híd maradna-e. Persze, Bugárékból sok mindent kinézni, de mégis erős euroatlanti elkötelezettségűek. De ahogy lenyelték az SNS-t (Bugár 2016 előtt azt mondta, az SNS-nek nincs keresnivalója a parlamentben), úgy lenyelhetik Boris Kollárt is. Mindenesetre, ez is egy ötpárti koalíció, és az elmúlt években láttuk, mennyire nem tudja kezelni a Smer, ha a sajátján kívül más éhes száját is tömnie kell. Ennek a koalíciónak 82 képviselője lenne. 

 

Grafikon: Körkép.sk

 

Smer – KDH – SNS – ĽSNS

 

Ez a felmérés legvalószínűbb kimenetele. A legkevesebb lehetséges koalíciós partnerrel rendelkező koalíció lenne, amelyben nagyjából azonos értékrendű (retorikájú) pártok vannak. A felvidéki magyarság számára kész katasztrófa lenne, Oroszország ujjongana, a többiek reakciója kiszámíthatatlan.

 

Ez sem lenne azonban a stabilitás netovábbja. Szűk többséget jelentene mindössze 77 mandátummal – épp egy képviselővel lenne több, mint a minimum. Attól azonban nem kell majd tartaniuk, hogy valaki kiugrik a koalícióból, mert egyiknek sincs alternatív koalíciója – főleg, hogy a Smerrel és az ĽSNS-szel léptek koalícióra.

 

Grafikon: Körkép.sk

 

Ám, lehet ezt még fokozni:

 

Smer – Sme rodina – SNS – ĽSNS

 

Mivel Boris Kollárék valamivel több mandátumot (egészen pontosan néggyel többet) kapnának a Focus szerint, a KDH helyére behelyettesítve a koalíciónak egész kényelmes, 81 mandátumos többsége lenne.

 

Ha pedig nem helyettesítünk, hanem hozzácsapunk, akkor az ötpárti koalíció 92 mandátumos alkotmányos többségre tenne szert. Mindenki levonhatja a maga következtetését, hova jutottunk a felvidéki magyar politikusok morális és szakmai mélyrepülésének köszönhetően. Elvesztegetett három év után újra nehéz időszak elé nézünk.

 

Grafikon: Körkép.sk

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.