Nyitókép: Aktuality.sk

 

A Smer-SD párt idén is több városban ünnepli a nemzetközi nőnapot. Besztercebányán, Peter Pellegrini kormányfő szülővárosában az aktivisták „vérrel“ megfestett papírrózsákkal fogadták az ünnepségre igyekvő asszonyokat.

 

„Zlatica miatt jöttem”

 

 hirdetes_810x300  

A műsorkezdés előtt 15 perccel a parkoló már tele van autókkal és autóbuszokkal. A besztercebányai Dukla sportcsarnokba igyekvő idősebb, jókedvű asszonyok csoportját a piros festékkel megfestett újságpapírból készített rózsákat, illetve transzparenseket tartó aktivisták zökkentik ki. Az papírrózsára festett piros festék a meggyilkolt Ján Kuciak és Martina Kušnírová vérét szimbolizálja.

 

„Nem szeretnénk leminősíteni a nőnapot, a célunk csupán az, hogy az emberek egy kicsit elgondolkodjanak. Ez egy figyelmeztetés azoknak az embereknek, akik erre a műsorra igyekeznek. Arra szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy nemcsak a kettősgyilkosság, de a hatalmas korrupció felett is szemet hunynak“

 

– mondta Jakub Pohle, a csendes tüntetés egyik szervezője.

 

Fotó: Aktuality.sk

 

„Zlatica asszony miatt jöttem ide“

 

– mondja az egyik fiatal nő. Ezzel arra a napokban történt eseményre céloz, amikor a meggyilkolt Martina Kušnírová édesanyját, Zlaticát nem engedték be a biztonságiak a Smer eperjesi nőnapi ünnepségére.

 

Nem engedték be Zlatica Kušnírovát a Smer eperjesi nőnapi ünnepségére

 

„Ez az egész világon a nők ünnepe. Teljesen mindegy, hogy ki szervezte… Mi nem kényszerítjük magukat arra, hogy kit válasszanak. Szégyelljék magukat! Nekünk nincs miért szégyenkeznünk“

 

– emeli fel a hangját egy idősebb asszony, majd besiet a Smer nőnapi műsorára.

 

A stadion előtt a 76 éves Gabriela Galvánková is rózsáért sorakozik. Természetesen nem a Smer elnökének rózsájáért, hanem az aktivisták papírrózsájáért.

 

„Amikor valaki azt kérdezi tőlem, hogy mit gondolok a politikáról, nevetve azt mondom, hogy én nem egy demokrata nagyi vagyok, hanem egy demokrata dáma. (…) Azzal, hogy eljöttem ide, szeretnék rámutatni arra, hogy amióta a Smer van kormányon, azóta az ország sok szempontból stagnál, és az alapvető demokratikus elvek is veszélybe kerültek. A nőkkel szembeni tiszteletet másképpen is ki lehet fejezni, mint ezekkel a lelketlen ünnepségekkel“

 

– mondta.

 

Fotó: Aktuality.sk

 

„Még mindig az Önök Pétere”

 

A besztercebányai nőnapi ünnepség az eddigi műsorok másolata. Robert Fico műsort vezet, ugyanazokat a vicceket ismételgeti és ugyanazokat a sztorikat mesélgeti, mint az előző városokban. Városonként csak a vendégek változnak. Besztercebányán természetesen nem hiányozhat a város szülötte, Peter Pellegrini.

 

Ismét itt van Maroš Šefčovič is, akinek a nőnapi ünnepségek pont kapóra jönnek az államfőválasztás előtt, holott váltig állítja, hogy ő egy független jelölt.

 

Még azelőtt, hogy kezdetét venné a hagyományos kérdezz-felelek, Pellegrini vallomást tesz a hazaiak előtt.

 

 „Hiányt érzek amiatt, hogy nem találkozhatok Önökkel olyan gyakran, mint ahogyan szerettem volna. De szeretném kijelenteni, hogy valójában sosem hagytam el Besztercebányát. Én még mindig az Önök Pétere vagyok Besztercebányáról, aki folyamatosan azon dolgozik, és a továbbiakban is azon fog dolgozni, hogy itt, Besztercebányán békében és jól éljünk”

 

– mondta el hatásos kis beszédét Pellegrini.

 

Fotó: Aktuality.sk

 

Több nyugalmat

 

A Smer elnöke a legtöbb időt Šefčovičnak szenteli. „Mit csinálnál először azután, miután az ország élére állnál?“

 

– teszi fel Fico az est egyetlen politikai kérdését Šefčovičnak.

 

 „Úgy vélem, hogy Szlovákia nagyon hasonlít az EU többi országához. Amire ebben az országban leginkább szüksége van az embereknek, az a nyugalom“

 

– válaszolja Šefčovič.

 

Ezen a műsoron az emberek nem foglalkoznak a botrányokkal, a Vadalával folytatott telefonbeszélgetéssel, valamint a meghiúsított alkotmánybíró-választással. Ez egy mikrovilág, ahol a szociális biztonságnak tapsolnak, amihez még néhány vicc, táncos előadás, távozáskor pedig egy vörös rózsa is jár.

 

Aktuality.sk/Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.