Nyitókép forrása: varin.sk

 

Szombattól (március 2.) moratórium van érvényben a felmérésekre, vagyis nem lehet új közvélemény-kutatási eredményeket közzé tenni. Az államfőjelöltek azonban továbbra is kampányolhatnak, egészen március 13. késő este 23:59-ig. Március 14. éjféltől lép életbe a teljes, két napos kampánycsend.

 

A választások első körére március 16-án, szombaton kerül sor, urnákhoz járulni reggel 7:00-tól este 22:00-ig lehet.

 

Második körre akkor kerül sor, ha egyetlen jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint 50 százalékát. Az államfőválasztás második fordulója március 30-án kerül sor, a moratórium pedig 27-én este, 23:59-kor lép érvénybe.

 hirdetes_300x300  

 

Amennyiben nem lesz második forduló, az komoly kérdéseket vet fel, mert a vesztesek megtámadhatják az eredményt az Alkotmánybíróságon (lásd korábbi cikkünket a témában).

 

Čaputová már az első körben győzedelmeskedhet – de ebből csak alkotmányjogi káosz lenne

 

A választási kampány során az egyes államfőjelöltek legfeljebb 500 ezer eurót költhetnek összesen (tehát ma két fordulóra együtt). Támogathatják őket azonban a politikai pártok is, de a törvény esetükben is felső határt szab meg a kampányfinanszírozásra.

 

Az idei államfőválasztás 10,3 millió euróba fog kerülni, ennek zöme a választóbizottsági tagok fizetésére fordítódik, kisebbik része a szavazatszámlálás statisztikai költségeire.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!