Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Andrej Danko, az SNS elnöke élesen bírálta és a koalíciós szerződés megszegésével vádolta meg a Smert, miután kiderült, Peter Kažimír pénzügyminisztzer március vége helyett csak június elsején távozik posztjáról – a Szlovák Nemzeti Bank elnöke lesz –, ráadásul az SNS által bejelentett adócsökkentési terveket is kritizálta a minap.

 

Hogy Kažimír a nyár elejéig posztján marad, azt már Andrej Kiskával folytatott találkozója után is tudni lehetett. Ami változott, hogy Peter Pellegrini a TA3 mai adásában egyelőre csak két nevet említett a lehetséges utódok között – mindkettő Smerhez közeli, egyikük parlamenti képviselő.

 

Andrej Danko és az SNS ma közleményben szólította fel koalíciós partnerét, hogy „minél előbb javasoljon új pénzügyminisztert”, egyúttal kritizálták a Smert, hogy a sajtón keresztül kommunikál olyan dolgokról, amelyeket nem egyeztettek a koalícióban és amelyek nem is felelnek meg a korábbi megállapodásoknak.

 hirdetes_300x300  

 

A Smer egyelőre óvatosan reagált az SNS kijelentéseire, reakciójukban elutasították, hogy a sajtón keresztül üzengessenek koalíciós partnerüknek, és úgy nyilatkoztak, hogy „vitára a közös koalíciós tárgyalóasztalnál látnak csak teret”.

 

Öt kérdés, öt válasz az alkotmánybíró-választáson történtekről, Fico ambícióról és a várható következményekről

 

Más volt az alku

 

Andrej Danko kijelentése szerint a Smerrel kötött megállapodás merőben másképp nézett ki, mint ahogy végül alakult:

 

„A politikai egyezség úgy hangzott,hogy Peter Kažimír nem fog részt venni a 2020-as költségvetés előkészítésében. Ezt (a későbbi távozást) a koalíciós szerződés megszegésének tekintjük”

 

fogalmazott. Február 27-én ugyanis Kažimír és Kiska, Pellegrini előzetes jóváhagyásával, úgy állapodtak meg, hogy a smeres pénzügyminiszter június 1-jéig marad posztján, ami a határidő két hónapos kitolását jelentette.

 

Pellegrini szerint a szlovákoknak nem kéne megint olyan elnököt választani, aki aztán öt évig tanulja az államfőséget

 

Amit szabad Jupiternek…

 

Az SNS azonban itt nem állt meg, és most azért is kritizálja a Smert, mert a koalíciós egyezség ellenére nem csökken minden évben egy százalékkal a személyi jövedelemadó kulcsa, de a Smer közben a médián keresztül olyan intézkedéseket helyez kilátásba (600 eurós minimálbér, nyugdíjkorhatár-plafon), amelyekről nincs megállapodás a koalíción belül.

 

A szlovák nemzetiek állítják, hogy a Smer magatartása miatt dolgoztak ki saját törvényjavaslatokat, amelyeket a parlament elé terjesztenek:

 

„Már szerdán  beterjesztjük a jogi személyekre vonatkozó személyi jövedelemadó kulcsának 15 százalékra történő csökkentését, az élelmiszerek áfájának 10 százalékra csökkentését és a koncessziós díjak eltörlését a nyugdíjasok számára, a nyomtatott sajtóra kivetett áfakulcs csökkentését”

 

jelentette ki Danko. Erről facebook-videóban március 1-jén értesítte a nyilvánosságot, majd néhány órával később Kažimír kijelentette, hogy nem támogatja az SNS kezdeményezéseit, mert „veszélybe sodorná a kiegyensúlyozott államháztartást”.

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!