Nyitókép: Tv Pezinok

 

Andrej Kiska államfő arra biztat, hogy minél többen jelentkezzenek az alkotmánybíró-választásra. Eddig csupán hat alkotmánybíró-jelölt van, a határidő pedig kedd délutánig tart.

 

„Szeretném arra biztatni és kérni azokat a szervezeteket, akik jelölteket javasolhatnak, illetve minden olyan ügyészt, aki az előző választásokon is indult, hogy jelentkezzen újra az alkotmánybíró-választásra. Tudom, hogy mindannyian lelombozódtunk attól, ahogyan a választás végbement, hiszen az egész nem volt más, mint cirkusz. Mindezek ellenére azok, akik jelentkeztek, megmutatták a bátorságukat, hiszen részt vettek egy egyszerűnek nem mondható meghallgatáson, és átestek egy bonyolult folyamaton. Komolyan aggódom amiatt, hogy nem lesz elég jelöltünk“

 

– mondta az államfő.

 hirdetes_810x300  

 

Kiska azt is megjegyezte, hogy az Alkotmánybíróság helyzete kritikus, hiszen ideiglenesen csupán négy bíróval és egy szenátussal működik.

 

„Megértem, hogy az a cirkusz, amelyet a kormány az első választás során lerendezett, sok komoly jelentkezőt eltántorított, de Szlovákiának szüksége van a jó szakemberekre”

 

vélekedett Kiska.

 

„A tisztességes emberek nem adhatják fel a harcot. Nem csüggedhetnek el a durvaságtól, a felelőtlenségtől és az igazságtalanságtól“

 

– jelentette ki az elnök, majd hozzátette, Szlovákia megérdemli, hogy a legjobb emberek foglaljanak helyet az Alkotmánybíróságban.

 

„Mindenkinek köszönettel és tisztelettel tartozom, aki ismét úgy dönt, hogy részt vesz ebben a harcban“

 

– zárta le Kiska.

 

A jelöléseket március 5-ig, délután 16.00 óráig lehet leadni. A jelöltek meghallgatására március 21. és 23. között kerül sor, attól függően, hogy mennyi jelöltet kell meghallgatni. A jelöltek közül a képviselők a parlament március 26-i ülésén 18-at kiválasztanak. Közülük aztán Andrej Kiska államfő kilencet nevez ki, azoknak az alkotmánybíróknak a helyére, akiknek február 16-án lejárt a megbízatási idejük.

 

Webnoviny.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!