Nyitókép: TASR

 

Az új alkotmánybíró-választásra összesen 30 jelölt jelentkezett. Vannak közöttük olyanok, akik már korábban is próbálkoztak az alkotmánybírói poszt megszerzésével.

 

A Smer elnöke, Robert Fico tartotta magát ígéretéhez, és másodszor már nem indult az alkotmánybírói posztért. Az alkotmánybíró-jelöltek jelentkezési határideje ma délután 16.00 óráig tartott, de eddig az időpontig Robert Ficot senki sem javasolta jelöltnek.

 

 hirdetes_300x300  

Robert Ficot első alkalommal a határidő letelte előtt pár perccel a pártbéli kollégája és a parlament alelnöke, Martin Glváč jelölte alkotmánybírónak.

 

Az első, szerencsétlen kimenetelű alkotmánybíró-választással összehasonlítva most csupán 30 jelölt lesz. Mindezt Robert Madej, az alkotmányjogi bizottság elnöke és a Smer képviselője is megerősítette. Az első körben 40 jelölt vett részt, de a képviselők végül csak 37 alkotmánybíró-jelöltről szavaztak.

 

A leggyakrabban javasolt személy a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Daniela Švecová volt.

 

Ellenzék: Van miből választani

 

Madej konkrét nevek támogatásáról nem akart nyilatkozni. Elmondása szerint sokat segítene, ha a jelölteket titkos választás keretén belül választanák meg, amit a koalíció egy része az első választás során elutasított.

 

Az ellenzék képviselői, az SaS-es Ondrej Dostál és az OĽaNO-s Ján Marosz egyetértenek abban, hogy a kevesebb jelölt ellenére is van miből választani.

 

„Meg vagyok győződve arról, hogy az egész demokratikus ellenzék mindent meg fog tenni azért, hogy a lehető legtöbb alkotmánybírót megválassza“

 

– mondta Dostál.

 

Marosz elmondása szerint az a taktika, amit a koalíció az első választás során alkalmazott, sok remek jelöltet eltántorított attól, hogy ismét induljanak az alkotmánybírói posztért.

 

„Amikor látták, hogy politikailag milyen durván befolyásolták a választást, elment a kedvük attól, hogy ismét jelentkezzenek“

 

– vélekedett Marosz.

 

A második alkotmánybíró-választás során nemcsak Švecová próbál szerencsét, de a Sieť egykori elnöke, Radoslav Procházka alkotmányjogász, illetve az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, a most-hidas Pfundtner Edit is.

 

Pfundtnerrel ellentétben, kolléganője, az Igazságügyi Minisztérium smeres államtitkára, Monika Jankovská már nincs a jelöltek között. A most-hidas brigádból az ŠtB-vel való együttműködéssel vádolt Peter Kresák alkotmányjogász neve is hiányzik.

 

Sikertelenség a koalícióban dúló viszály miatt

 

A második alkotmánybíró-választást a parlament elnöke, Andrej Danko aztuán hirdette ki, miután a képviselők másodszorra sem tudták megválasztani a szükséges 18 jelöltet.

 

Az első választás a koalícióban kialakult nézeteltérések miatt hiúsult meg. A Smer nem tágított attól, hogy a jelölteket titkos választás keretén belül válasszák meg. Miután kiderült, hogy a Smer az ĽSNS-szel tárgyalt Fico támogatásával kapcsolatban, a Most-Híd ellenezni kezdte a titkos választást.

 

A Smer az első fordulóban bojkottálta a szavazást, és üres szavazólapokat dobált az urnába. A koalíciónak mindezek ellenére a második körben sem sikerült megegyeznie, így a szükséges 18 jelöltet továbbra sem tudták megválasztani.

 

A jelöltek meghallgatására március 21. és 23. között kerül sor, attól függően, hogy mennyi jelöltet kell meghallgatni. A jelöltek közül a képviselők a parlament március 26-i ülésén 18-at kiválasztanak. Közülük aztán Andrej Kiska államfő kilencet nevez ki, azoknak az alkotmánybíróknak a helyére, akiknek február 16-án lejárt a megbízatási idejük.

 

A második alkotmánybíró-választáson induló jelöltek listája:

 

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!