Nyitókép: TvNoviny.sk

 

A rendőrség néhány hónappal a nagy gútai razzia előtt bukkant Alena Zsuzsovára nyomára.

 

2018 májusában az érsekújvári rendőrségen arról beszélt egy addig ismeretlen nő, hogy egy hozzá közel álló személy évekkel ezelőtt megrendelte az egykori ógyallai polgármester meggyilkolását.

 

 hirdetes_300x300  

Basternák Lászlót (MKP) 2010 júliusában a saját háza előtt gyilkolták meg. A gyilkosra hamar rábukkantak, de a gyilkosság motívuma, megrendelője és közvetítője sokáig ismeretlen maradt.

 

A tanú a tragédia után nyolc évvel azt vallotta, hogy Basternák László meggyilkolását Roman Ostružlík rendelte meg. A polgármester-választásokon induló Ostružlíknak már régóta a begyében volt ellenfele, Bastertnák László. A kampányban pedig nem más állt Ostružlík mellett, mint Alena Zsuzsová.

 

Lassan fény derül a dolgokra

 

A fentebb említett tanú a vallomásában Ostružlík mellett Zsuzsovát is megemlítette. Ő volt az az Alena Zsuzsová, akit négy hónappal később Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásával kapcsolatban Komáromban letartóztattak.

 

Az nem világos, hogy 2018 májusában – amikor Zsuzsová nevét egyre többször kezdték el ragozni az egykori ógyallai polgármester meggyilkolásával kapcsolatban – a Kuciak-csapat nyomozóinak már a látókörükben volt-e a komáromi nő.

 

Amikor az egykori polgármesterjelölt, Ostružlík tudomást szerzett arról, hogy egy hozzá közel álló személy ellene vallott a gyilkosság megrendelésével kapcsolatban, bedühödött. Nyomás alatt meggyőzte a tanút arról, hogy ismét tegyen vallomást a rendőrségen és mondja azt, hogy a körülményeket kitalálta, a vallomástételre pedig rákényszerítették.

 

A rendőrségnek így két vallomás volt a kezében ugyanattól a tanútól. Az egyik oldalon az a verzió állt, miszerint a gyilkosságot Zsuzsová közreműködésével Ostružlík rendelte meg, a másik verzió szerint az egész hazugság.

 

Az ellentétes vallomások ellenére a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség ismét megnyitotta az ógyallai esetet, és elkezdte a további tanúk kihallgatását.

 

Amikor a gyilkos beszélni kezd

 

Elsőként Štefan Kaluznak eredt meg a nyelve. A gyilkos – aki kilenc évvel ezelőtt fejbe lőtte az ógyallai polgármestert – úgy döntött, hogy hosszú hallgatás után beszélni kezd. Elmondása szerint az esetről a saját hozzátartozóinak az érdekében nem mondott semmi.

 

Kaluz SBS-ként dolgozott a Sýkora-maffiaklán egyik tagjának, František Borbélynak a Detektív Irodájában. Ott ismerkedett meg Ladislav V.-vel és Vladimír Mosnárral, akik szintén vádlottként szerepelnek az ügyben.

 

Mosnár az SBS-seknek készített szétírások mellett különböző seftek lebonyolításával foglalkozott. Az eladósodott Kaluz is szeretett volna egy kis mellékkeresetre szert tenni, így Mosnárral két nappal a gyilkosság előtt személyesen is találkozott.

 

A feladat szerint egy olyan férfit kellett eltennie láb alól, aki valakinek problémákat okoz. A gyilkosság végrehajtásáért cserébe a lövésznek 10 ezer euró üthette volna a markát, ám Kaluz a piszkos munka elvégzéséért kevesellte a pénzt, így Mosnár további együttműködést ígért neki. A további sefteket pedig nem másnak, mint Zsuzsovának kellett volna elintéznie.

 

Elintéznivaló?

 

Kaluz számára nem volt világos, hogy miért nem akarja Mosnár végrehajtani a gyilkosságot. Elmondása szerint az ő autóját már ismerték a környéken, mert egyszer már megpróbált Basternákra lőlni, illetve a házától nem messze egy bombát is elhelyezett, de az nem robbant fel.

 

Kaluz szerint Mosnár arról is említést tett, hogy az ógyallai férfit egy bizonyos Alena parancsára kell elhallgattatni, mert a férfi problémát jelent Ostružlík számára.

 

Kaluz első próbálkozása nem járt sikerrel. Egy nappal később, 2010. július 9-én Kaluz ismét nekiveselkedett. Basternák László a feleségével éppen kutyasétáltatásból jött haza, amikor Kaluz a házuk előtt megállította őket, Basternákot pedig fejbe lőtte.

 

A meggyilkolt Basternák fia azonnal reagált, és tüzet nyitott a menekülő Kaluzra. Annak ellenére, hogy a gyilkosnak sikerült elmenekülnie, pár órával később egy bősi víkendházban letartóztatták.

 

Kaluz a pénzt sosem kapta meg. A gyilkosság megrendelőjéről és közvetítőjéről sosem akart vallani, mert féltette a családját.

 

Elkobzott fegyver

 

Az említett hármast (Vladimír Mosnár, Roman Ostružlík, Ladislav V.) a rendőrség egy januári razzia során tartóztatta el. Alena Zsuzsovával együtt előre megfontolt gyilkosság elkövetésével vádolták meg őket.

 

Az Aktuality.sk információi szerint Vladimír Mosnár elutasította a vallomástételt. Zsuzsová, akit szintén megvádoltak az ógyallai esetben, nem tett beismerő vallomást. Roman Ostružlík pedig szintén elutasítja azt, hogy Zsuzsován keresztül rendelte volna meg ellenfele meggyilkolását.

 

Ladislav V. – aki a kilenc évvel ezelőtti incidens során a rendőrséget felügyelte – napjainkban is rendőrként tevékenykedik Dél-Szlovákiában. A rendőrséggel együttműködik, de vizsgálati fogságba nem került. A város polgármestere szerint Ladislav V. fegyverét elkobozta a rendőrség, de továbbra is városi rendőrként dolgozik.

 

Aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.