Nyitókép forrása: Ministerstvo Obrany SR

 

Akár 300 euróval nőhet a katonák fizetése. Vannak azonban, aki úgy vélik, hogy a katonai béremelés a rendőrséget hozza nehéz helyzetbe.

 

Egy kezdő sorkatona ma nagyjából az átlagbér 75 százalékát keresi bruttóban, ilyen körülmények között pedig új sorkatonákat verbuválni – véli Ondrejcsák Norbert (Most-Híd) védelmi államtitkár, akit az Aktuality.sk idézi mai cikkében. A szlovák hírportál szerint Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszter szerint a hivatásos katonák bérét átlagban 300 euróval kellene emelni, hogy vonzóbbá tegyék a „szakmát“ az emberek számára.

 

Ehhez előbb módosítani kellene a katonai és rendfenttartói szolgálatról szóló törvény. A módosítás a gyakorlatban azt jelenteni, hogy az úgynevezett „másodfokú“ sorkatona (az a srokatona, aki már elvégezte az alapkikézpést) havi bruttó fizetése 1050 euróra emelkedne, a hadnagyoké pedig 1575 euróra.

 hirdetes_300x300  

 

A béremeléssel értelemszerűen nőnének a védelmi tárca kiadásai is. A jelenlegi bérkiadások 290 millió euróra rúgnak, amit a fenti tervek alapján 40-50 emillió euróval kell megfejelni, legalábbis Ján Hoľko szerint, aki a Védelmi Minisztérium szolgálati hivatalának főtitkára. A pénzügyminisztérium is már vizsgálja a lehetőségeket.

 

Emberhiánnyal küszködik a katonaság, Gajdoš közvitára bocsátaná a sorkatonai szolgálat újbóli bevezetését

 

A rendőrök és tűzoltók is emelést követelnek

 

Ugyanakkor – hírja fel a figyelmet az Aktuality.sk – nem csak a katonák küszködnek emberhiánnyal. A rendőrségi szolgálat sem annyira vonzó hivatás ma már, mint korábban. A rendőrség és a tűzoltóság is jelezte, ha a katonaságnál valóban kikövetelik a bérnövelést, ők sem tesznek másképp.

 

Peter Špagát tűzoltó-szakszervezeti vezető szerint a tűzoltóknak már csak azért is járna az egyenarányú béremelés, mert a tűzoltók fizikai és lélektani terheltsége is nagyon hasonló a katonákéhoz.

 

Viktor Kiss rendőrszakszervezeti vezető szerint elkerülhetetlen, hogy a katonák béremelését hozzáigazítsák a rendőrség elvárásaihoz, máskülönben az a veszély fenyeget, hogy az egyik fegyveres erőből elindul az átáramlás a másikba egyszerűen a jobb fizetési feltételek miatt. Kiss szerint el kell kerülni, hogy a katonaság helyzetének javításával a rendőrség szenvedjen károkat.

 

Így nézhetne ki a sorkatonaság, ha nem Andrej Danko, hanem egy valamirevaló kormány tervezné meg

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!