Nyitókép forrása: skolskyportal.sk/illusztráció

 

Tavaly a népszerűségi mélyvölgybe került Smer és annak pártelnöke, Robert Fico átvitte a parlamenten az úgynevezett ingyen ebédekről szóló törvényjavaslatot. Ennek lényege, hogy az állam a gyermekek napi étkeztetéséhez 1,20 euróval hozzájárul, így – Fico szavaival élve – „az iskoláknak lehetősége adódik, hogy ingyen biztosítsák az étkeztetést”.

 

Csakhogy a gyakorlatban ez nem egészen így érvényesül. A szülők egy része a számtalan sajtótájékoztató után joggal gondolhatta úgy, hogy nem kell majd semmit fizetni a gyerkőcök étkeztetése után. Meglepődtek, amikor több városi iskolában más lett a helyzet.

 

Komáromban az okozhat gondot, hogy az állítólagos „ingyen ebéd” miatt ötszázzal több diákkal számolnak (ez önmagában nem lenne baj), de közben az állam nem téríti meg az ezzel járó üzemi díjnövekedést (rezsi, alkalmazottak számának növelése, esetleges bővítés, felújítás).

 hirdetes_300x300  

 

Januártól ingyenes lesz az ebéd az alapiskolásoknak és a nagycsoportos ovisoknak

Az előírások maradtak, az árak emelkedtek

 

Az ingyen ebéd rejtett költségeit az iskolai/óvodai étkezdék kénytelenek továbbra is a szülőkre terhelni. A SME napilap csütörtöki cikke szerint az egyik pozsonyligetfalui óvodában az állami támogatás ellenére 0,37 euróval kell szülőknek hozzájárulni az ebédhez naponta, amiből 30 cent a konyha fenntartási költségeire megy el, 7 cent pedig a támogatást egészíti ki az alapanyagok beszerzéséhez.

 

A sajtótájékoztatón azt ugyanis elfelejtették megemlíteni a smeres politikusok, hogy törvény írja elő, hogyan kell kinéznie az óvodai/iskolai étkezdék étlapjának, meg van szabva tehát, hogy egy héten mennyi hal- vagy más húsétel legyen felszolgálva a lurkóknak. Sok alapanyag ára pedig emelkedik, így sok helyen nem is lehet betakarni a költségeket 1,20 euróból.

 

Ha egészséges étkezést akarnak biztosítani a konyhák a gyereknek, akkor nem mindig férnek bele az 1,20 euróba. Vannak városok (Malacka, Pozsony-Újváros), ahol az önkormányzat átvállalja a többletköltségeket. Máshol havi öt euró hozzájárulást kérnek a szülőktől.

 

Pellegrini: Az iskolaügy csak félig van az állam és a kormány kezében

 

A Smer a településekre mutogat, a települések nem tudnak semmiről

 

Egyéb szervezési kérdések is felmerültek. Például a ZMOS korábban nehezményezte, hogy a törvény nem fogalmaz egyértelműen, mi a sorsa a hiányzó gyerekek után járó támogatásnak – az ebéd ugyan elkészült, de a gyermek mégsem fogyasztotta el.

 

Erik Tomáš (Smer) parlamenti képviselő szerint az szlovákiai falvak és városok egyesületével a tárgyalásokon úriember módjára megegyeztek, hogy a többletköltséget a települések magukra vállalják.

 

A ZMOS azonban ezt tagadja, az egyesület szerint ilyen egyezség nem születhetett, mert a ZMOS nem kötelezheti semmire sem az önkormányzatokat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.