Nyitókép: snm.sk

 

Eddig mintegy 5,3 millió eurót költöttek a hét évvel ezelőtti tűzvészben megrongálódott krasznahorkai vár felújítására.

 

Tomáš Hollýnak, a Szlovák Nemzeti Múzeum munkatársának elmondása szerint az elmúlt másfél évben jelentős előrelépés történt a vár teljes felújítása illetően, és a számítások szerint 2021-ben már az első látogatók is átléphetik a vár kapuit.

 

 hirdetes_810x300  

 „Itt nem egy egyszerű, a tűzvész előtti állapothoz való visszatérésről van szó. Nem feledkezhetünk meg arról, hogy Krasznahorka vára egy olyan egyedi kulturális emlék és épületegyüttes, melynek a rekonstrukció és a teljes felújítás terén is szakmai hozzáértésre van szüksége. Szeretnénk eltávolítani azoknak az illetéktelen beavatkozásoknak a nyomait, amit 1956 és 1989 között végeztek, és jelentősen ártottak a vár egyediségének“

 

– mondta Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum igazgatója.

 

Hollý elmondása szerint amennyiben nem történik semmilyen váratlan esemény, akkor a karasznahorkai vár alós- és középső részét 2021-ben a nyilvánosság előtt is megnyitják. A vár felső részének felújításával csak ezután fognak foglalkozni.

 

A vár felújítására a biztosító eddig 5,2 millió eurót fizetett ki, még a közadakozásból mintegy 97 ezer euró gyűlt össze.

 

Krasznahorka vára 2012. március 10-én égett le. A tűzvész során kigyulladt a zsindelytető, a felső gótikus palota kiállított anyaga, illetve a harangtorony. A kárt nyolcmillió euróra becsülték.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.