Nyitókép forrása: 1sqn.sk

 

A Most-Híd nem érti az SNS hirtelen álláspontváltozását a szlovák haderőfejlesztés finanszírozásával kapcsolatban. Az SNS elnöke, Andrej Danko a TA3 V politike című műsorában kijelentette, hogy kilép a kormányból, ha a kormány elfogadja az USA ajánlatát, amelynek értelmében 100 millió euró értékben újítanának fel két szlovák légibázist. Danko szerint „van elég pénze Szlovákiának” haderőfejlesztésre.

 

FRSSÍTVE 12:49 – Az RTVS értesülései szerint a védelmi minisztérium (!) megszakította a tárgyalásokat az amerikai féllel a katonai infrastruktúra-fejlesztésre felkínált 105 millió euróról.

 

A Most-Híd szerint a szövetségi (NATO) infrastruktúra-fejlesztési ajánlatát pozitívan kéne értékelni.

 hirdetes_810x300  

 

„Az SNS képviselői, beleértve a védelmi minisztert a hadsereg  állapotát eddig forráshiánnyal indokolták. Ezért nem értjük az SNS véleményének radikális változását, amely szerint hirtelen van elég anyagi forrás”

 

idézte a vegyespárt álláspontját a TASR hírügynökség.

 

A Most-Híd szerint a szlovák külügy és az amerikai fél között zajló tárgyalások kimenetelének Szlovákia érdekét kell szolgálnia és meg kell felelnie  a szlovák jogrendnek.

 

Az SNS ezzel szemben nem zárta ki, hogy az ENSZ globális migrációs paktumához hasonlóan újra olyan parlamenti határozat elfogadását kezdeményezi, ami megakadályozza az amerikai ajánlat elfogadását.

 

Az USA egyébként a NATO egyik programja keretében ajánlotta fel a 100 milliós beruházást azután, hogy Szlovákia az SNS-es védelmi minisztérium nyomására épp tőle rendelt új, F-16-os támadó vadászgépeket 1,6 milliárd euró értékben. Az infrastruktúra fejlesztés tehát összefügg a gépek megvásárlásával.

 

Az amerikaiakkal folytatott tárgyalások már az elnökválasztási kampányban is megjelentek témaként, először az utolsó felmérések szerint 2-3 százalékos támogatottsággal rendelkező Rudolf Chmelár dobta fel a témát, ő amiatt aggódott, hogy a külügyminisztérium „háttéralkut” köt az USA-val amerikai katonák szlovákiai állomásoztatásáról.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!