Nyitókép: Slovakia.travel

 

Ünnepélyes katonai parádé, felvonulás, felkelési bál. Ez mind része lesz a szlovák nemzeti felkelés 75. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségnek.

 

A kulturális tárca számítása szerint az ünnepség több mint 3,4 millió euróba fog kerülni. Ebből 2,6 millió eurót maga a kulturális minisztérium fog kifizetni. A katonai parádé és a védelmi tárca további aktivitásai mintegy 100 ezer eurót fognak felölelni.

 

 hirdetes_300x300  

Az ünnepség miatt fel fogják újítani a Szlovák Nemzeti Felkelés Múzeumát, illetve a garamnémetfalvi (Nemcká) emlékművet. Az esemény keretén belül kiállításokat és egész estét programokat fognak szervezni, de a hadtörténeti klubok is bemutatókkal készülnek. A Nemzeti házban felkelési bált rendeznek, míg a Légióvonat szerelvényében mozgó kiállítás lesz.

 

A költségvetés szerint mintegy 800 ezer eurót fognak elkölteni a szlovák nemzeti felkelést bemutató reprezentációs kiállításra.

 

Az ünnepélyes katonai parádén részt vesznek a Szlovák Fegyveres Erők egységei, mégpedig a szlovák nemzeti felkelés idején harcoló katonák korabeli egyenruháinak másolataiban. Az ünnepség kísérőprogramjai közé tartoznak a jelenlegi és a történelmi hadtechnika dinamikus bemutatói.

 

A biztonságra 1250 rendőr fog ügyelni.

 

Eredetileg 10 millió eurót emlegettek…

 

A médiába év elején jutott el a védelmi tárca azon belső dokumentuma, amely az ünnepi parádé előkészületeit és költségvetését tartalmazta. A dokumentum szerint a védelmi tárca pompás prezentációja 10 millió eurót kóstálna.

 

Miután a Denník N januárban nyilvánosságra hozta ezt az információt, a védelmi minisztérium hazugságnak minősítette a 10 millió eurós parádét, majd kijelentette, hogy az ünnepség még csak előkészítési stádiumban van.

 

Hogy valójában mennyit költ a tárca a szlovák nemzeti felkelés 75. évfordulója alkalmából szervezett ünnepség, továbbra is kérdéses.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!