Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Továbbra is a szlovák légibázisok felújítására szánt amerikai támogatás borzolja a kedélyeket a koalícióban, a két szemben álló fél az amerikai ajánlatot elutasító SNS és az azt üdvözlő Most-Híd. A vitába néhány órája Peter Pellegrini is beszállt, azt nyilatkozva, hogy hiába szakította meg a tárgyalásokat az SNS-es védelmi minisztérium, az ügy ezzel még nincs lezárva.

 

A szlovák légibázisk felújításának amerikai finanszírozásának kérdése még nincs lezárva, nyilatkozta Peter Pellegrini, aki szerint a védelmi minisztérium lépése Peter Gajdoš személyes véleményét tükrözi, Szlovákia hivatalos álláspontját csak hivatalos egyeztetés után fogja ő maga bejelenteni.

 

Az állásfoglalásra még várhatunk egy ideig, ugyanis a Koalíciós Tanács mai ülésének még nem fognak tárgyalni róla, Pellegrini szerint jövő héten foglalkoznak majd a témával, és addig egyeztetni fog a védelmi minisztérium és a külügyminisztérium illetékeseivel.

 hirdetes_300x300  

 

FRSSÍTVE – 12:15 – Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter szerint a Szlovákia által elutasított 105 millió dolláros amerikai forrás egy másik országban köthet ki. Konkrétan Magyarországot említette, ahol az USA és a magyar kormány megállapodásra jutott, és az új DCA megállapodás szövegezése az országgyűlés jóváhagyására vár. 

 

„Magyarországnak [a DCA megállapodásnak köszönhetően] lehetősége lesz amerikai anyagi forrásokat saját katonai infrastruktúrája fejlesztésére fordítani. Ha Szlovákia nem folytatja a tárgyalásokat, akkor az amerikaiak úgy dönthetnek, hogy a mi projektjeinkre szánt összeget átirányítják Magyarországhoz”

 

idézte a SME napilap internetes kiadása a külügyminisztert.

 

Koalíciós feszültség

 

Az RTVS Z prvej ruky (Első kézből) című vitaműsorban az SNS nem si képviseltette magát, pedig épp ebben a témában vitázhatott volna Martin Fedor korábbi védelmi miniszterrel, aki a Most-Hidat képviselte.

 

A médián keresztül rendszeresen üzengető SNS most épp a koalíciós szerződésre hivatkozva utasította el a részvételt, mivel az tartalmazza, hogy a vitákat házon belül oldják meg, nem a sajtóban. Jaroslav Paška, az SNS alelnöke pedig azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az RTVS eszkalálni akarta a feszültséget a koalíciós partnerek között a meghívással. A teljes képhez hozzátartozik, hogy az ellenzékkel hajlandó volt az SNS egyeztetni a témában.

 

A valóságban már van NATO katonai jelenlét Szlovákiában, és ez eddig nem okozott problémát a koalíciós pártoknak. Sőt, az sem, hogy maga az SNS 14 darab amerikai vadászgépet vásárol 1,6 milliárd euró értékben (felszereléssel és karbantartási költségekkel együtt a teljes költség meghaladja a 2 milliárd eurót).

 

A védelmi minisztérium megszakította a tárgyalásokat az amerikai védelmi együttműködésről

 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy, bár a sajtóban csak a 105 millió dolláros támogatást említik, valójában egy komplex szerződésről van szó. A pénzügyi támogatás csak egy része Defense Cooperation Agrrementnek, vagyis a Védelmi Együttműködési Megállapodásnak. Az USA-val kötendő szerződés nem csak infrastrukturális beruházásokat tartalmazhat, hanem arra vonatkozó szabályokat, hogyan hajtható végre csapatmozgás az ország területén, milyen feltételek mellett tartózkodhat NATO vagy amerikai katonai egység Szlovákiában. Hogy mi kerül bele a szerződésbe, az az illetékesek akaratán múlik.

 

A dolgot érdemes azonban az elnökválasztás kontextusában is figyelni. A kérdést Eduard Chmelár államfőjelölt dobta be a választási kampány témái közé azzal, hogy kijelentette, szerit amerikai katonai támaszpont szlovákiai területen történő létrehozására irányulnak a DCA-val kapcsolatos tárgyalások.

 

Ez a téma pedig rendkívül hatékonyan mozgósíthatja a szélsőségesebb, amerikai és/vagy nyugat-ellenes, oroszbarát érzelmű választó rétegeket, ráadásul az SNS-t is köztudatban tartja, amely épp adócsökkentési csomagjával akarja visszanyerni az utóbbi hónapokban elvesztett választóit.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!