Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Dobroslav Trnko, egykori főügyész 2008-ban a Kormányhivatal épületében megmutatta két embernek az által megszerzett Gorilla-felvétel egy kis, két perces részét. A két személy pedig nem volt más, mint Robert Fico, akkori kormányfő és Jaromír Čižnár jelenlegi főügyész. Trnka Čižnárt kérte meg a találkozó megszervezésére, ám az nem volt túl hosszú, Fico mindkettejüket kidobta az épületből, a Smer elnöke és Trnka kapcsolata pedig fagypont alá süllyedt – derül ki az Aktuality.sk cikkéből.

 

A szlovák hírportál értesülései szerint a felvétel-részleten František Határ hallható, amint épp a Smernek próbál szponzori támogatást szerezni.

 

Az Aktuality.sk szerint Čižnár az esetről maga számolt be a rendőrségnek, mikor február 14-én kihallgatták, később sajtótájékoztatón is megerősítette, hogy Trnka lejátszotta neki a felvételt, de azt elhallgatta, hogy Fico is jelen volt. A főügyész állítása szerint azért nem jelezte eddig a rendőrségnek, hogy hallotta az utóbbi idők egyik legnagyobb belpolitikai botrányával kapcsolatos felvételt, mert „nem tudta, hogy azt hallja”. Ez azért is érdekes, mert a Gorilla leirata 2011-től elérhető az interneten.

 hirdetes_810x300  

 

A néhai František Határ Robert Fico személyes bizalmasa volt azokban az időkben. Határ a felvételen a Smer számára próbált szponzori támogatást szerezni. A leirat szerint Határ a Penta konspirációs lakásában négyszer találkozott Jaroslav Haščákkal, a Penta egyik társtulajdonosával, és az anyagi támogatáson kívül a választások utáni lehetséges koalíciókról és a miniszteri kinevezésekről egyeztettek. Olyan kijelentések hangzottak el, mint „40 dkg szalámi”, ami a 40 millió koronát jelentette a sajátos virágnyelvben. Határ haláláig tagadta, hogy a lakásban járt volna.

 

Érdekes volt a szlovák hírportál értesüléseire adott smeres reakció is. Reggel elküldték kérdéseiket a Smernek és Robert Ficonak, és délután 13:00-ig adtak neki határidőt a válaszok megküldésére. Nagyjából egy körül jött az információ, hogy Fico kórházba került, később azonban kiderült, hogy nem szorult orvosi ellátásra, állítólag a délután folyamán nem kórházban, hanem a kormányhivatalban tartózkodott. Később a TASR-nek csak annyit mondott, hogy rendelkezne a Gorilla-felvétellel, nem tétovázna és felhasználná azt.

 

Fico ugyanis a Gorilla ügyirat 2011-es közzététele óta azt hangoztatja, hogy a Gorilla-ügy a Dzurinda-kormány botránya.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!