Nyitókép forrása: Varin.sk

 

Véget ért az elnökválasztás első fordulója előtti választási kampány, és ma éjféltől életbe lépett a moratórium. Egészen a választás végéig tilos a kampányolás. A választásokra szombaton, reggel 7:00 este 22:00 között kerül sor.

 

A moratórium értelmében tilos kampányolni, a hírügynökségekre és a sajtóra pedig információs moratórium lépett életbe reggel 7 órától. Nem lehet politikai reklámot közvetíteni, és már pénzt sem szabad küldeni az adott jelölt transzparens számlájára. A moratórium ideje alatt tilos bármilyen tevékenység amivel az adott jelölt javára vagy kárára történik.

 

A moratórium a szavazás végéig, vagyis urnazárásig tart, amire nagyjából szombat késő este 22 óra körül majd sor.

 hirdetes_300x300  

 

A kampánycsend vonatkozik a rádióra, televízióra, az audiovizuális szolgáltatókra, a nyomtatott időszakos és nem időszakos kiadványokra és a hírügynökségekre is. Kivételt csak az interneten keresztül közvetített információk képeznek, de csak azok, amelyek kizárólag interneten keresztüli terjesztésűek. például a tévéstúdióban rögzített, de online (vagyis a neten) is megosztott anyagok törvénysértőek.

 

Tíz téma, négy elnökjelölt: így válaszoltak a “legesélyesebbek”

 

A ma éjfélig megjelenő óriásplakátok maradhatnak a helyükön, de újakat már nem tehetnek ki.

 

Ha a jelölt megsérti a moratóriumot, a központi választási bizottság 5000 eurótól 50 ezer euróig terjedő pénzbírságot róhat ki rá. A kampányfinanszírozásra vonatkozó kampánycsend megsértésének esetén a belügyminisztérium jár el. A törvényt sértő elnökjelölt 2000-30 000 eurós pénzbírságra, a törvényt sértő módon anyagi támogatást nyújtó „harmadik fél” pedig 1000-10 000 euró közötti pénzbírságra számíthat.

 

Az elnökválasztás első körére március 16-án, szombaton, reggel 7:00 és késő este 22:00 között kerül sor. Az ország 4,4 millió  választásra jogosult lakosa járulhat az urnákhoz. A belügyminiszter honlapja szerint csak akkor lesz második kör, ha egyetlen jelölt sem „szerzi meg az leadott érvényes szavazatokat több mint felét”.

 

Az elnökválasztás első fordulóján 17 500 elsőválasztó vehet részt

 

Ez azonban nem teljes állja meg a helyét. Az alkotmány ugyanis nem fogalmaz egyértelműen arról, hogy minek a „több mint felét” kell megszerezni ahhoz, hogy egy adott jelölt már az első körben győzedelmeskedjen. Az Alkotmány azt mondja ki, hogy az a jelölt győz már az első körben, aki „a szavazatok több mint felét megszerzi”. Az alkotmányjogászok pedig nem értenek egyet abban, hogy ez az összes potenciális szavazatot (4,4 millió választói potenciális voks) vagy a leadott érvényes szavazatok mennyiségét jelenti. Így ha lenne is olyan jelölt, aki megszerzi az érvényes voksok több mint felét, valószínűleg lennének olyan versenytársai, akik az alkotmánybíróságon megtámadnák az eredményt.

 

Szlovákia történetében eddig még egyetlen államfőjelöltet sem választott meg az ország már az első körben. Idén a második körre március 30-án kerül sor, szombaton. A második kampánycsend pedig március 27-én, 23:59 perckor kezdődik.

 

Čaputová már az első körben győzedelmeskedhet – de ebből csak alkotmányjogi káosz lenne

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!