Reggel 7-től megnyíltak a választóhelyiségek, Szlovákia ma államfőt választ. A köztársasági elnök választás első fordulójában 22.00 óráig lehet leadni a szavazatokat.

 

Percről percre:

 

Percről percre közvetítésünket befejeztük. Köszönjük, hogy velünk tartottak és minket olvastak!

 hirdetes_300x300  

 

1:39 – „15%? Remek eredmény. Ez egy nagy lehetőség a következő választásokra” – mondta Harabin.

 

1:30 – Čaputová örül annak, hogy második fordulóban Šefčovičcsal mérettetheti meg magát. „Szeretnék gratulálni Šefčovič úrnak a második fordulóba való bejutásához. Örülök, hogy egyikünknek sem kell szembenéznie az extrémizmussal” – mondta Čaputová. (via TASR)

 

1:18 – František Mikloško nem elégedett az 5,6%-ával. Azzal vádolta meg az egyházat, hogy az egyik részük Harabinra, míg a másik részük Kotlebára adta a szavazatát.

 

1:10 – Bugár állítása szerint mindent megtett azért, hogy sikeres legyen az államfőválasztáson. „Ha egészségesebb lennék, akkor biztos aktívabb lettem volna, de jelenleg műtét előtt állok” – mondta. Az, hogy az államfőválasztáson nem lett sikeres, véleménye szerint nincs összefüggésben a jövő évi parlamenti választásokkal. „A kettőt nem lehet összehasonlítani” – vélekedett.

 

1:01 – „Amennyiben Čaputovának sikerül megtartania a jelenlegi támogatottságát és bázisát, akkor Šefčovič számára nagyon nehéz lesz behozni Čaputová 20%-os előnyét” – vélekedett a Focus főnöke, Martin Slosiarik.

 

0:57 – Čaputová átlépte a 40%-ot.

 

0:48 – „Gratulálok Zuzanának” – jelentette ki Mistrík, majd hozzátette, bízik abban, hogy Čaputová lesz Szlovákia következő államfője. Az államfőjelölt eddigi eredményét „Szlovákia nagy győzelmének” minősítette.

 

0:43 – A második helyezett Maroš Šefčovič arcáról az est végére lefagyott a mosoly. „Holnaptól mindent újrakezdünk” – mondta. A szavazókat az erős szociális programjával szeretné megszólítani.

 

0:40 – A szavazatok eddigi feldolgozottsága alapján szinte már biztosan kijelenthető, hogy az államfőválasztás második fordulójában Zuzana Čaputová és Maroš Šefčovič fog megmérkőzni egymással.

 

0:35 – Zuzana Čaputová zárónyilatkozata:

 

Nemcsak szlovákul mondott köszönetet, de a kisebbségek nyelvén is.

 

 

0:32 – Király Zsolt: „Aki az államfőválasztás első fordulójának eredményei után is az élő politikai hulla Bugárral közösködne (…) az nem a felvidéki magyarság érdekeit nézi, hanem oligarcha diktátumot követ!”

 

Király Zsolt: Aki ezután is Bugárral közösködne, az nem a felvidéki magyarság érdekeit nézi

 

0:30 – Harabinnak minden bizonnyal elgurult a gyógyszere. A szavazatok több mint 50%-os feldolgozottságánál 14.58%-kal a harmadik, ennek ellenére folyamatosan azt hangoztatja, hogy meg fogja nyerni a választásokat. „Nyerni fogok. Mit röhögtök?” – szólt be a csalódott Harabin az újságíróknak. Elmondása szerint információi vannak arról, hogy a szavazatok összeszámlálását manipulálták. (via Aktuality.sk)

 

0:24 – Čaputová az RTVS-nek:

 

 

0:22 – Bugár a második körben talán Čaputovára fogja adni a szavazatát, de előtte még szeretne vele találkozni.

 

0:15 – Čaputová 0:30-kor jelenti be a végeredményt és a záróreakciót. A Körképen élő közvetítéssel jelentkezünk.

 

0:11 – A Čaputová javára visszalépett Mistrík az eddigi részeredmenyekről nyilatkozik:

 

Mi képesek voltunk összefogni, míg a másik oldal nem. Volt értelme. Bízom benne, hogy Szlovákiára jobb jövő vár” – mondta Mistrík.

 

 

23:55 – Pavel Haulík politológus szerint az államfőválasztás csak az előzménye lesz annak, ami a jövő évi parlamenti választásokon várható majd.

 

Az egyik sikertelen jelölt nem más, mint Bugár Béla. Ezek a számok túlságosan alacsonyak ahhoz, hogy a Most-Híd biztos legyen abban, hogy a parlamenti választások után bejut a parlamentbe” – mondta Haulík (via HNonline.sk)

 

Többet vártunk” – mondta a Most-Híd alelöke, Peter Antal Bugár Béla 4%-os eredményével kapcsolatban.

 

23:50 – Štefan Harabin az északi és a keleti régiókból számít a legtöbb szavazatra, emellett még mindig a győzelmében bízik.

 

23:31 – A szavazás részeredményei folyamatosan frissülő infografikánkkal itt érhetőek el:

 

Államfőválasztás 2019 – Részeredmények – Čaputová vezet, Šefčovič a második helyen


 

23:38 – Nagyon úgy tűnik, hogy Zuzana Čaputová már hátradőlhet. Az eredmények 30%-kos feldolgozottságánál 38,9%-on áll, míg Maroš Šefčovič 18,8 százalékkal, Štefan Harabin pedig 14,6 százalékkal követi.

 

Első reakciójában Čaputová kiemelte, hogy még nem ünnepli a második körbe való bejutást, ahol legszívesebben Maroš Šefčovičcsal mérkőzne meg. „Egyelőre alázattal és optimizmussal tekintek a számokra” – mondta.

 

Helyszíni fotó/Körkép.sk/KZS
Helyszíni fotó/Körkép.sk/KZS
Helyszíni fotó/Körkép.sk/KZS

 

23:29 – Zuzana Čaputová reagál az első exit pollokra.

 

A Körkép Čaputovától: a magyarok jelölt nélkül maradtak a 2. forduló előtt. Mit üzen nekik? Válasz a videóban.

 

 

23:26 – Az adatok 21.56 %-kos feldolgozottsága mellett Zuzana Čaputová 38,91%-kal, Maroš Šefčovič pedig 18,87%-kal kerülne be a második körbe. Bugár Bélának egyelőre 4,33 százaléka van, ami kevesebb, mint 5 éve Bárdos Gyula eredménye. Annak ellenére, hogy visszalépett, Menyhárt Józsefnek is van 0,08 százaléknyi (234 darab) karikája.

 

23:16 – Véget ért a moratórium. Az AKO-ügynökség közzé tette a TA3 megbízásából készített legutolsó felmérését, melyet néhány órával a mai választás kezdete előtt készített. Ez alapján Čaputová utcahosszal győzheti le vetélytársait. Az első exit pollok szerint Bugár Béla a legnagyobb vesztese a mai választásnak.

 

23:13 – Maroš Šefčovič éjfél körül tervez sajtótájékoztatót tartani, mikor már ismertek a részleges eredmények. Saját szavai szerint bízik abban, hogy bejut a második fordulóba. (hnonline.sk)

 

23:12 – Amennyiben ma egyik jelöltnek sem sikerült megszerezni a szavazatok több mint 50 százalékát, úgy március 30-án az második körben dől el az államfői poszt sorsa a két legtöbb szavazatot begyűjtő jelölt között.

 

23:11 – Közel 6000 szavazókörzetben szavazhattak ma a választásra jogosult polgárok. 23:16-tól érkeznek az első eredmények. A Körképen folyamatosan frissülő infografikán mutatjuk majd az állást.

 

23:10 – Az idei államfőválasztáson voksolt az ország legidősebb választója is, egy 103 éves kissárosi (Malý Šariš) hölgy.

 

23:08 – A legtöbb szlovák sajtóorgánum Čaputovára, Šefčovičra és Harabinra összpontosít. A többi jelölt eredményvárójáról alig kapni információikat.

 

23:07 – Kevesebb mint 10 perc maradt a moratórium végéig.

 

23:05 – Zuzana Čaputová élettársa Peter Konečný állt a sajtó kamerái elé az eredményvárón

 

 

22:53 – Harabin eredményváróján ott van a Matica Slovenská vezetője, Marian Tkáč is. Harabint és vendégeit SBS-esek őrzik egy külön teremben. (via sme.sk)

 

22:50 – Robert Mistrík Zuzana Čaputová eredményvárójára megérkezve úgy nyilatkozott, hogy bízik a győzelemben. Arra a kérdésre, hogy nem sajnálja-e, hogy ő is lehetne Čaputová helyén, nem adott egyenes választ. „Ez a mi közös esténk és hiszem, hogy a közös győzelmünk is”.

 

22:48 – Martin Slosiarik a Focus ügynökség igazgatója a Markíza televízióban azt nyilatkozta, hogy a korábbi metodikák használata szerint 57-60 %-os részvétel is jósolható, ami számára hihetetlennek tűnik.

 

22:44 – Oľga Gyarfášová szociológus az RTVS műsorában 50-52 %-osra saccolta a választási részvételt. Szerinte érezhetően láthatóbb volt a választók mobilizációja, mint 5 évvel korábban, mikor 43 %-os volt a részvétel az államfőválasztás első körében.

 

22:41 – Bugár Béla eredményváróján ott vannak a Most-Híd miniszterei – Sólymos László, Érsek Árpád és Gál Gábor is. Jó hangulat uralkodik náluk. Bugár a moratóriumra hivatkozva egyelőre nem nyilatkozott a sajtó képviselőinek. (via dennikn.sk)

 

22:37 – Érkeznek a vendégek Zuzana Čaputová eredményvárójára:

 

 

22:29 – Időközben kiderült, hogy a Megyén (Medza) szavazóurnát lopó férfi az OLaNO színeiben a helyi önkormányzatba bejutó képviselő. Az OLaNO közleményben reagált az eseményre. Mint mondják, elítélik a képviselő tettét, amivel megsértette a választás menetét. „Az ilyen cselekedet nem való egy önkormányzati képviselőhöz, ezért felszólítjuk, hogy azonnal adja vissza képviselői mandátumát.” (hnonline.sk)

 

22:25 – Miroslav Beblavý, a Spolu elnöke is megérkezett Zuzana Čaputová eredményvárójára. „Győztes helyszínre érkezett?” – jött az újságírói kérdés. „Várjuk meg a hivatalos eredményt” – válaszolta a parlamenti képviselő.

 

fotó: Körkép.sk/kzs

 

22:21 – Maroš Šefčovič családiasan várja az eredményeket. A pozsonyi Loft hotelben tartott eredményvárójára egy magasrangú politikustársa sem ment el – sem Robert Fico, az őt támogató Smer elnöke, sem Peter Pellegrini kormányfő. A jelölt saját elmondása szerint családjával és barátaival akarja tölteni az estét. (via hnonline.sk)

 

22:17 – Nagyszombatban és Gaglócon is az öt évvel ezelőttinél magasabb részvételt tapasztaltak.

 

22:11 – Róbert Mistrík fél tizenegy körül várható Zuzana Čaputová eredményvárójára. A jelöltnő szóvivője szerint a meghívott vendégek között csak Čaputová családja és csapatának legközelebbi tagjai találhatók meg, eredményvárójuk helyszínén nem lesznek színészek vagy más ismert emberek. (via hnonline.sk)

 

22:07 – A hivatalos eredményeket március 17-én, 12 órakor fogják bejelenteni az Országos Választási Bizottság sajtótájékoztatóján

 

22:02 – Két választókörzetet leszámítva befejeződött a 2019-es államfőválasztás első fordulója.

 

22:00 – František Mikloškot az eredményvárón testvérén kívül az egykori belügyminiszter, Vladimír Palko és Oliver Andrásy humorista támogatja.

 

21:59 – Bugár Béla feleségével érkezett meg a stábjához.

 

Fotó: HNonline.sk

 

21:47 – Zuzana Čaputová az első eredmények ismerete után, 23:15-kor jelenik meg nyilvánosan. Sajtótájékoztatót pedig 23:30-kor tart, amit a Körkép.sk élőben fog közvetíteni.

 

21:35 – Maroš Šefčovič is megérkezett eredményvárója színhelyére, a Loft hotelbe. A médiának adott rövid nyilatkozatában kiemelte, hogy a mai választások eredményeit alázattal fogja elfogadni. (via HNonline.sk)

 

Fotó: HNonline.sk

 

21:20 – Štefan Harabin is megérkezett a Hotel Apollóban megrendezésre kerülő eredményvárójára. Újságírói kérdésekre elmondta, hogy a családtagjain kívül a stábja érkezik az eredményváróra. Politikusokat nem hívott.

 

Fotó: Aktuality.sk/Branislav Waclav

 

20:55 – Zuzana Čaputová megérkezett a stábjába. Elmondása szerint az lenne a legjobb, ha a második fordulóba olyan jelöltek jutnának tovább, akik nem képviselnek extrémista nézeteket.

 

A Körkép.sk élőben jelentkezik.

 

 

Fotó: Körkép.sk/KZS
Fotó: Körkép.sk/KZS
Fotó: Körkép.sk/KZS
Fotó: Körkép.sk/KZS
Fotó: Körkép.sk/KZS

 

20:50 – A választási moratórium csupán 23:16-kor fog befejeződni, mert Malackán és Megyén (Medzany) két választókerületben meghosszabbították a szavazást. Az első eredmények csak ezután várhatóak.

 

20:43 – A rendőrség elfogta a Megye (Medzany) községben rendbontó férfit, aki ellopta az urnát a szavazóhelyiségből. A férfi a bokrok között bujkált. Az incidens miatt 23:16-ig lesz nyitva a szavazóhelyiség. A rendőrség most is a helyszínen van, hogy milyen hatással lesz az ügy a választások kimenetelére, egyelőre nem tudni – a választási bizottságnak kell elbírálnia.

 

 

20:36 – A Körkép helyszíni tudósítója szerint Losoncon este fél 9-re a választási részvétel elérte a 40%-ot.

 

20:24 – A Sároseperjesi járásbeli Megye (Medzany) községben példátlan esemény zavarta meg a választást, ami miatt már több mint egy órája zárva van a helyi szavazóhelyiség. Sajtóértesülések szerint egy szavazó bement a szavazóhelyiségbe, felkapta az urnát, és kiszaladt vele az utcára. Ott ledobta a földre, de mivel az urna papírból van, szétszakadt, a benne lévő szavazólapok szétszóródtak. Jelenleg a rendőrökre várnak. (via TASR)

 

20:05 – 22:00 órakor, hacsak nem történik valami kivételes dolog, véget ér a moratórium. Ettől függetlenül nem lehet majd megjelentetni a nem hivatalos, részleges eredményeket, mivel legalább egy szavazókör 22 óra után is nyitva lesz. Malackán reggel 35 perccel később nyitották ki a szavazóhelyiséget, ezért ezzel a 35 perccel tolódik annak zárása is. Eduárd Bárány, az Országos Választási Bizottság elnöke úgy nyilatkozott, hogy „egy szavazóhelyiség miatt nem fogjuk meghosszabbítani a moratóriumot” (via pravda.sk)

 

20.00 – A Körkép.sk 21.00 körül élőben jelentkezik Čaputová eredményvárójáról.

 

Az államfőválasztás legnagyobb favoritjának központi stábja iránt óriási a mediális érdeklődés, de a Körképnek sikerült bejutnia az eredményváróra, ahonnak este 21.00 óra körül élőben jelentkezünk.

 

19.57 – A magyarok kevesebb számban mentek el szavazni, mint a szlovákok.

 

Immár általánosnak mondható információ, melyet a Körkép.sk saját összesítéséből megtudott, hogy a magyarlakta járásokban alacsonyabb a választási részvétel, mint a szlovák területeken.

 

Kép: Körkép.sk

 

19:33 – Értesüléseink szerint Komáromban 18:00 óráig alacsony volt a részvétel. Az egyik választási bizottsági tag elmondása szerint a választásra jogosultak körülbelül 25-30%-a járult az urnákhoz eddig az időpontig.

 

19:25 – Bár a szavazóhelyiségek hagyományosan 22:00 órakor zárnak, a Statisztikai Hivatal csak 22:35 után teszi közzé az első eredményeket. Ennek az az oka, hogy Malackán egy választókörzetet csak 7:35-kor tudtak kinyitni. (via dennikn.sk)

 

19:21 – Dunaszerdahelyen 18 választási körzetben folyik a választás. Az 1-es számú választási körzet bizottságának elnöke, Nagy Beáta a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy nyugodt a választás lefolyása a körzetükben. (via pravda.sk)

 

19:16 – Elkezdtek szállingózni az újságírók Maroš Šefčovič stábjába. A Smer jelöltje a pozsonyi Loft hotelben tartja eredményváróját. A HNonline.sk tudósítója szerint 30 hely van a sajtósok részére, azonban 86-an akkreditáltak. Néhány média 5 tudósítót is kiküldött.

 

19:05 – Eduard Bárány, az országos választási bizottság elnöke a sajtónak elmondta, hogy idáig különösebb problémák nélkül telik a választás, nem egész 30 bejelentést regisztráltak. Ezek közül a legsúlyosabb a Sme országos napilapot érintő beadvány, amellyel szerinte a kulturális minisztériumnak kellene majd foglalkoznia. (via TASR)

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, több jelölt, köztük Maroš Šefčovič is kritizálta a Sme mai címlapját, melyen egy fiktív szavazólap szerepel, azonban, mivel a jelöltségtől visszalépő Menyhártot és Mistríket nem tüntették fel rajta, a jelöltek sorszáma helyenként eltér attól, mint ami a valós szavazólapokon szerepel. (Bővebben lásd 15:02-nél)

 

18:43 – Peter Pellegrini kormányfő délután Besztercebányán adta le szavazatát, ezután a sajtónak elmondta, támogatja, hogy a külföldön élő szlovák állampolgárok is szavazhassanak az államfőválasztáson a szlovák külképviseleteken.

 

„Furcsa, hogy a különféle választásokra eltérő rendszereink vannak. Úgy gondolom, ahogy Lajčák miniszterrel is beszéltem róla, hogy a szlovák nagykövetségeink világszerte be tudnák biztosítani technikailag, hogy lehessen szavazni a külképviseleti irodáinkban”

 

A kormányfő szerint a jövőben ezt rendbe kellene tenni, mivel ha más választások során leadhatják a szlovák állampolgárok a külképviseleteken a szavazatukat, akkor az államfőválasztásnak sem szabadna kivételnek lennie. (via pravda.sk)

 

18:39 – A lipótvári (Leopoldov) börtönben mintegy 300 elítélt élt alkotmányos jogával a mai napon. A helyi választási bizottság tagjai mozgóurnával érkeztek a börtönbe, ahol körülbelül 4 órát töltöttek el. Néhány életfogytiglani börtönbüntetését töltő elítélt is szavazott. (via pravda.sk)

 

18:30 – A Dunaszerdahelyi járásbeli Csallóköznádasdon eddig alacsony a részvétel. Földes Richárd, a helyi választási bizottság elnöke a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy eddig nyugodtan telt a nap, a részvétel pedig még könnyen emelkedhet, mivel a helyiek gyakrabban járnak az esti órákban választani (via TASR)

 

18:14 – Nyitrán több választási helységnél sorok alakultak ki. A helyi választási bizottságok szerint ekkora választási kedvet még nem tapasztaltak az adott körzetben. (via Sme.sk)

 

18:11 – Robert Fico is leadta szavazatát:

 

 

17.50 – Ne fotózzuk le hogyan szavaztunk, mert gond lehet belőle

 

A választási űrlap megmásítása és lefotózása problémákba ütközhet – állítja Eduart Bárány, az Országos Választási Bizottság elnöke. Szelfizni vagy a választási helyiséget fotózni azonban lehet.

 

17.18 – Losoncon is simán zajlik a választás. Készülnek az esti hullámra

 

Losoncon semmi rendkívüli nem történt. Nem tömegesen, de folyamatosan érkeznek a szavazók. Hozzávetőlegesen 27%-os a részvetel az egész városban. A nagyobb érdeklődés mostantól, kora estig várható” – jelentette helyi tudósítónk.

 

16.39 – Pellegrinit zavarja a túl sok jelölt.

 

Délután 15.00 után Peter Pellegrini is leadta szavazatát Besztercebányán. A  kormányfőt zavarja a túl sok jelölt, mintha az emberek azt gondolnák, bárki lehet államfő. „Nagyobb tisztelettel kellene viseltetnünk a köztársasági elnöki intézmény iránt“ – nyilatkozta a voksolás után.

 

Peter Pellegrini kormányfő is szavaz. Kép: teraz.sk

 

15.52 – A választásoktól visszalépett jelöltekre figyelmeztet a választási bizottság.

 

Menyhárt és Mistrík neve bár szerepel a választási űrlapon, de a rájuk leadott szavazatok érvénytelenek lesznek.

 

Kép: Körkép.sk

 

15.33 – Az államfőválasztás eddig nyugodt lefolyású

 

Az Országos Választási Bizottság eddig mintegy két tucat beadványról tud a választásokkal kapcsolatban. Eduard Barány, a bizottság elnöke szerint folyamatosan készítik az állásfoglalásokat, vagy pedig nyugtázzák a bizonyítékokat a későbbi eljárás érdekében.

 

A beadványok többsége olyan kérdéseket érintett, melyekre a választási bizottság korábbi állásfoglalásaiban már kitért” – tette hozzá Bárány.

 

Kép: Körkép.sk

 

15.02 – Šefčovič: A SME befolyásolja a választási eredményt

 

Maroš Šefčovič államfőjelölt közösségi oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy a SME ma megjelent hibás címlapja befolyásolhatja a választókat, őt magát pedig hátrányosan érintheti. A napilap fiktív választási ívén ugyanis hibásan szerepel a jelöltek sorszáma. A SME hibájára a másik érintett jelölt, Tauchmannová is felhívta a figyelmet.

 

 

 

14:45 – Az egyik pozsonyligetfalusi választási bizottság elnöke nem más, mint Štefan Ágh, akit Marian Kočnerrel együtt a Markíza tévével kapcsolatos váltóhamisítás ügyében vádoltak meg. A Denník N munkatársával nem akart beszélni. A bizottságba állítólag a ĽSNS javasolta. (via Denník N)

 

Štefan Ágh (Foto N – Tomáš Benedikovič)

 

14:06 – Pozsonyban a vártnál magasabb a választási részvétel

 

A fővárosban már elállt a reggeli eső, és a választópolgárok is szép számmal élnek szavazati jogukkat. A Körkép.sk szerkesztője fél 1-kor adta le szavazatát Rózsavölgy egyik választási körzetében. Érdeklődésünkre a választási bizottság tagjai elmondták, hogy sokan voltak már szavazni és magas a választási részvétel.

 

13:47 – Az államfőválasztási harctól visszalépő Menyhárt József is leadta szavazatát.

 

Szavaztunk: az országnak olyan köztársasági elnöke kell legyen, aki a demokratikus és tisztességes alapelvek mellett a nemzeti közösségek érdekeit a többségi nemzet érdekeivel egyenértékűnek tartja!” – írta Facebook oldalán.

 

Forrás: Menyhárt József Facebook-oldala

 

13:30 – A hírhedt kassai Lunik IX romatelepen egyelőre nyugodt körülmények között folynak a választások, bár a részvételi arany rendkívül alacsony.

 

12:55 – Harabin, Čaputová és Šefčovič – kulcsszavas összefoglaló az Aktuality.sk csapatától.

 

Forrás: Facebook

 

12:33 – Gál Gábor most-hidas igazságügyi miniszter a kisfiával együtt szavazott. „A gyermekeink jóléte érdekében is menjünk el szavazni” – üzente.

 

Priama voľba prezidenta SR je obrovským benefitom demokracie, určite dnes využite svoje volebné právo, pretože ide na…

Gepostet von Gábor Gál- minister spravodlivosti SR am Samstag, 16. März 2019

 

12:26 – Szlovákia új köztársasági elnöke előtt nagyon nehéz időszak áll, főleg a külpolitika szempontjából. Emellett azonban a hazai kérdésekben is óvatosnak és a határozottnak kell lennie – jelentette ki Szlovákia volt államfője, Ivan Gašparovič, aki a feleségével Pozsonyban együtt adta le a szavazatát.

 

Fotó: TASR

 

12:18 – A pozsonyi Metodova Gimnáziumban adta le a szavazatát Štefan Harabin államfőjelölt. Harabin magas részvételi arányra számít, továbbá hangsúlyozta, hogy a győzelmen kívül más lehetőséggel nem számol.

 

FOTO SME – JOZEF JAKUBČO

 

12:00 – Marek Vagovič, az Aktuality.sk oknyomozó újságírója, a meggyilkolt Ján Kuciak mentora bízik benne, hogy az elnökválasztás második fordulójába a két demokratikus jelölt közül legalább az egyik bekerül.

 

Marek Vagovič: Holnap reggel remélem arra ébredünk, hogy a történelem kereke végre megfordult

 

11:50 – Martoson (Komáromi járás) a helyi néptáncegyüttes tagjai népviseletben járultak az urnákhoz.

 

Fotó: TASR/Milan Drozd

 

11:30 – Bugár Béla államfőjelölt, a Most-Híd elnöke lakhelyén, Somorján szavazott a feleségével.

 

 

11:05 – Pozsonyban a Grössling utcai Gimnáziumban kijelölt szavazóhelyiség előtt sorban állnak az emberek. Többen a reggeli kutyasétáltatás közben álltak meg szavazni. A választóbizottság elnöke szerint meglepően nagy az érdeklődés, ráadásul sok a fiatal választó is, akik az ország keleti feléből érkeztek, ezért szavazókártyával jelentkeznek be. (via sme.sk)

 

11:01 – A nemrégiben szívműtéten átesett Rudolf Schuster egykori államfő is leadta már szavazatát. „Nem hagyhatom ki a választást, ez a hagyomány ereje” – mondta Schuster a sajtónak, majd hozzátette, hogy nem okozott gondot számára kiválasztani a megfelelő jelöltet, mivel mindegyikük kampányát figyelemmel kísérte. (via pravda.sk)

 

forrás: pravda.sk/Robo Hakl

 

10:58 – František Mikloško, aki harmadszor fut neki az államfőválasztásnak, Pozsony Óváros részében adta le szavazatát. A sajtónak nyilatkozva azt mondta, hogy nem emlékszik rá, hogy bármikor ennyire túlfűtött lett volna a választás, ettől függetlenül örül annak, hogy a jelöltség mellett döntött. Elmondása szerint a nap további részét feleségével tölti. (via sme.sk)

 

Fotó: SITA/Ľudovít Vaniher

 

10:56 – Andrej Kiska jelenlegi államfő is meglátogatta már szavazóhelyiséget feleségével Poprádon.

 

fotó forrása: hnonline.sk

 

10:37 – A Smer támogatásával induló Maroš Šefčovič is volt már szavazni. Elmondása szerint a mai napot családja körében tölti majd, akiket közös ebédre hívott, majd délután sportolni fog, az eredményeket pedig este a Loft hotelben várja majd. Arra a kérdésre, hogy Robert Fico is részt vesz-e az eredményváróján, nem válaszolt. „Meglátjuk, ki jön el” – reagált. Az államfőjelölt arra sem válaszolt, hogy kapott-e tőle meghívást Fico. (via: sme.sk)

 

forrás: sme.sk/Jozef Jakubčo

 

10:28 – Útmutató az államfőválasztáshoz – nem csak elsőválasztóknak!

 

Útmutató az államfőválasztáshoz. Így szavazzon, ha nem akarja, hogy kárba vesszen a szavazata

 

10:16 – Andrej Danko, az SNS és a parlament elnöke már leadta szavazatát lakóhelyén. A TASR-t erről szóvivője értesítette. Danko arra szólítja fel a polgárokat, hogy éljenek alkotmányos jogaikkal, és menjenek el szavazni.

 

10:05 – Ne lepődjünk meg, hogy a szavazólapokon 15 nevet találunk majd, holott csak 13 jelölt közül lehet választani. Menyhárt József és Róbert Mistrík bár korábban visszaléptek a jelöltségtől, nevük ottmaradt a listán. Minden szavazóhelyiségben szerepelnie kell egy felhívásnak, amelyben erről informálják a választókat. A Menyhártra és Mistríkre leadott esetleges szavazatok nem lesznek érvényesek.

 

9:30 – 17.500 elsőválasztó járulhat ma az urnákhoz. A szlovák sajtónak nyilatkozva többen is arról számoltak be, hogy a szavazás menetéről az interneten tájékozódtak, azzal kapcsolatban pedig, hogy kire adják le voksukat, megkérdezték idősebb barátaikat, szüleiket.

 

9:16 – Malackán (Malacky) a 4-es számú választási körzetben 35 perccel később nyitott ki a szavazóhelyiség, mivel hiányosságokat kellett pótolni. Ebben a körzetben így nem 22:00-kor, hanem csak 22:35-kor zár majd a választási helyiség.

 

9:05 – Tragikusan indult a szombat reggel Jénén (Janice – Rimaszombati járás), ahol még a szavazóhelyiség nyitása előtt elhunyt a választási bizottság elnöke. A hírek szerint a választások menetét nem befolyásolta a haláleset, mivel új bizottsági elnököt választottak az elhunyt helyére

 

Kövesd a történéseket a Körkép.sk folyamatosan frissülő hírfolyamában!

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.