Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Adam Sterling, az USA pozsonyi nagykövete cáfolta, hogy az Egyesült Államok katonai támaszpontot akarna létesíteni vagy saját haderőt állomásoztatna Szlovákiában. Ezt a facebookon közzétett videóüzenetében mondta el.

 

Az államfőválasztási kampányt is részben meghatározó amerikai-szlovák védelmi megállapodás koalíciós feszültséget és Amerika-ellenes nyilatkozatokat indított el. Olyan vélemények hangzottak el a kampány kellős közepén, hogy az USA amerikai katonákat akar Szlovákiába telepíteni, és hogy katonai támaszpontot hozna létre – cserébe pedig 105 millió dollár értékben felújítaná Szlovákia két légibázisát.

 

Ezeket a híreszteléseket cáfolta most az amerikai nagykövet. A koalíciós feszültség azonban valószínűleg marad.

 hirdetes_810x300  

 

 

Az SNS korábban jelezte, hogy kilép a koalícióból, ha Szlovákia elfogadja az amerikaiak ajánlatát, ezután az SNS-es védelmi minisztérium kilépett a tárgyalásokból. Bugár Béla (Most-Híd) és Miroslav Lajčák (Smer) külügyminiszter bírálta a lépést. Később az SNS elnöke valamivel visszafogottabban azt mondta, hogy egyelőre nincs mit elutasítaniuk, mert nincs is szerződés. A védelmi minisztérium is finomított az álláspontján, azt állítva, hogy azért léptek ki a tárgyalásokból, mert a külügy és az amerikai fél figyelmen kívül hagyta megjegyzéseiket.

 

Azt azonban a szlovák nemzetiek továbbra sem zárták ki, hogy az ENSZ migrációs paktumánál elfogadott határozathoz hasonlóval akadályozzák meg az amerikai ajánlat elfogadását. Bár azt elismerték, hogy maga a védelmi megállapodás szövegezése még el sem készült.

 

A külügyminiszter az SNS nyilatkozatait ismételten Szlovákia „geopolitikai irányultságának megkérdőjelezéseként” értelmezte, és jelezte, hogy a védelmi megállapodás szerződése még csak tárgyalás alatt van, a felek a feltételekről egyeztetnek. Ezután kerülhet csak szóba majd a szliácsi és az erdőháti, konyhai légitámaszpont felújítására szánt támogatás.

 

Az amerikaiak és a szlovák külügy is azzal érvel, hogy több közép-európai országgal kötött az USA védelmi megállapodást, köztük Magyarországgal, és „félő”, hogy a Szlovákiának szánt összeg végül a magyaroknál köt ki…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!