Nyitókép forrása: TVnvoiny.sk

 

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, az idei államfőválasztás jelöltjei eltérő hatékonysággal használták fel a kampányra szánt összegeket. Bugár Béla például átlagban a harmadik legtöbbet költötte egy szavazat megszerzésére. A kampány anyagi vonzatának egy másik része, hogy a második körbe bejutó jelölteknek mennyi pénze maradt. A törvény ugyanis egyértelmű: legfeljebb 500 ezer eurót költhetnek kampányra.

 

Zuzana Čaputová, aki az első fordulóban megszerezte az érvényes voksok több mint 40 százalékát, rendelkezésére már csak 30 ezer euró áll, ezt kell beosztania 27-ig (a moratórium kezdetéig). Nyár óta kampányolt, szemben ellenfelével, a smeres Maroš Šefčovičcsal, aki az utolsó pillanatban kezdte el kampányát, január 14-én, így ő még 188 ezer euróból tud gazdálkodni.

 

 hirdetes_400x285  

A két jelölt eddig merőben eltérő kampánystratégiát alkalmazott. Čaputová 165 ezer eurót költött online hirdetésekre többek között a közösségi oldalakon. Šefčovič hagyományosan óriásplakátokon hirdette magát, online reklámokra feleannyit költött, mint ellenfele.

 

A két jelölt stratégiája a következő két hétben továbbra is eltérő marad. Az határozza meg, hogy mely választókat akarják majd megszólítani. Čaputovának fenn kell tartania eddigi választói választókedvét, de jóval kisebb lehetősége van növelni a rá szavazók körét. Azért a lehetőség adott, ott van például az első körben Bugár Bélára voksolók száma, és a felvidéki magyarok alacsony részvételi aránya is arra utal, hogy délen van hova erősítenie.

 

Šefčovič ugyanakkor a konzervatívok és az „összeesküvés-elméleteknek” hitelt adókat kell meggyőznie, hogy egyáltalán érdemi versenybe kerüljön Čaputovával.  Ez közel sem lesz ilyen egyszerű. Kotlebáék és a Harabinra szavazók körében a Smer továbbra is a korrupt rendszer megtestesítője. Mindenesetre ők együtt 25 százalékpontot jelenthetnének a Smer jelöltjének, ezért is valószínű, hogy Šefčovič kampányát az antiliberális retorikára fogja alapozni. Megjegyezzük, hogy ezzel valójában kis kockázatot vállal. Ha nem is jön össze a győzelem, azt nehéz elképzelni, hogy Brüsszelben elítélnék amiatt, hogy otthon teljesen ellentétes álláspontot képviselt, mint az Unió égisze alatt.

 

Az antiliberális retorika azonban egy uniós alelnöktől aligha arat majd akkora sikert, mint amire Šefčovičnak szüksége lenne. Persze, a negatív kampány kimenetele sosem jósolható meg, ráadásul a kormánykoalíció is dobhat be még a köztudatba olyan témákat, amelyekkel a Smer jelöltjének malmára hajtja a vizet – lásd az amerikai védelmi megállapodás körüli ellentmondó nyilatkozatokat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.