Nyitókép: TASR/Oliver Odnráš

 

Andrej Kiska június második felében fejezi be államfői pályafutását az elnöki palotában, de a mai napig nem árulta el, hogy a politikában kívánja-e folytatni karrierjét.

 

A SME napilapnak két független forrás is megerősítette, hogy Andrej Kiska egy új párt megalapításán munkálkodik.

 

 hirdetes_400x285  

A politikai terveiről tett bejelentését Kiska ugyan még húzza, de az államfőválasztás második fordulója után nyilatkoznia kellene az ügyben.

 

A Progresszív Szlovákia és az Együtt (Spolu) pártelnökei ugyan felkínálták Kiskának azt a lehetőséget, hogy legyen a parlamenti választások előtti koalíciójuk vezére, de állítólag Kiska olyan embereket szólított meg, akik inkább az ő pártjához csatlakoznának.

 

A SME információi szerint ajánlatot kapott Tomáš Meravý közgazdász, aki jelenleg a Globsec civil szervezetben tevékenykedik. Meravý a Radičová-kormány idején Ivan Mikloš pénzügyminiszter tanácsadója volt, később pedig a Most-Híd gazdasági tanácsadójaként dolgozott. Ezenkívül Kiska választási stábjában is benne volt.

 

Meravý nem tagadta az információkat.

 

„Csak annyit mondhatok, hogy nemrég beszéltem az elnök úrral. Azt, hogy konkrétan miről, jelen pillanatban nem kommentálnám“

 

– mondta.

 

Az új pártalapításról a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés egyik tagja, Juraj Šeliga is hallott.

 

 „Az egész projekt eddig a kávéházi beszélgetések szintjén van, konkrét ajánlatot nem kaptam“

 

– jelentette ki.

 

Arra a kérdésre, hogy elfogadná-e Kiska ajánlatát, nem válaszolt.

 

„Amennyiben úgy döntenék, hogy beszállok a politikába, akkor azt először a szervezőknek mondanám el, utána a nyilvánosságnak“.

 

A pártalapítással kapcsolatos kérdésekre az elnöki iroda nem válaszolt, mondván Kiska Brüsszelben tartózkodik. Roman Krpelan, az államfő szóvivője Kiska azon nyilatkozatára hivatkozott, amelyben elmondta, sok olyan politikai körökben mozgó személlyel és fiatallal találkozik, akik belépnének az új pártjába.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!