Nyitókép: facebook.com/Sme proti výstavbe spaľovne v jednom z najkrajších regiónov Slovenska

 

Tavaly ősszel merült fel, hogy egy cseh tulajdonosi körbe tartozó szlovák vállalat szemétégető villanyerőművet építene Várhosszúrét, Krasznahorkaváralja és Hárskút határában. Bár először nem volt nagy visszhangja az ügynek, az utóbbi napokban felgyorsultak az események.

 

Helyi aktivisták, polgármesterek és önkormányzati ill. megyei képviselők is több tiltakozó aláírásgyűjtést indítottak el az elmúlt időszakban, kedden, március 19-én pedig egy lakossági fórumot is tartottak a szemétégető villanyerőmű telepítése ellen.

 

Elhatároztuk, hogy tüntetéssel is kifejezzük egyet nem értésünket a megszámlálhatatlan természeti és kulturális szépségéről, csodálatos látnivalóiról ismert régiónk tönkretétele ellen azért is, mert szeretnénk az illetékes hivatalokat határozottan figyelmeztetni arra, hogy a környékünkön nem akarunk semmilyen szemétégetőt!

 

 hirdetes_300x300  

írják felhívásukban a gömöri polgárok, akik pénteken, március 22-én 16 órától forgalomkorlátozó tiltakozást szerveznek Hárskúton, a Kassa-Rozsnyó irányú 1/16-os, E 571-es nemzetközi főúton.

 

A „Szemétégető nélküli Gömört akarunk” elnevezés alatt futó tiltakozás szervezői hangsúlyozzák, hogy nem a felettébb káros és felesleges hulladékégetőre, hanem a krasznahorkai vár mielőbbi felújítására lenne szüksége a környéknek.

 

Rozsnyó városa 2013-ban adott ki építési engedélyt biomasszaégető villanyerőmű építésére, azonban az idei évben életbe lépő törvénymódosítás miatt az érintett cég megváltoztatta a projektet, amiről értesítette a Környezetvédelmi minisztériumot is.

 

Az illetékes vállalat a biomassza alapanyagot szilárd alternatív üzemanyagra és szilárd másodlagos üzemanyagra változtatta. A helyiek szerint ezzel a lakosságot és a környezetet is komoly légszennyezésnek teszik ki.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!