Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Kassa városa lemond az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) rendezési jogáról, amelyre 2021-ben került volna sor. Így döntött a városi önkormányzati testület pénteki rendkívüli ülésén, mikor elfogadta azt a javaslatot, amely megállított minden, az EYOF megrendezésére és előkészületeire irányuló tevékenységet.

 

A javaslatot 20 képviselő támogatta, 16 volt ellene, kettő tartózkodott.

 

Az ok: az anyagi források hiánya. A városnak a EXOF megrendezésére legalább 10 millió eurót kellett volna beruháznia, azonban az a város és a kormány közti, 12 milliós támogatásról szóló tárgyalások sikertelenül végzőttek.

 hirdetes_300x300  

 

Jaroslav Polaček főpolgármester lemondása szerint a sportinfrastruktúrára 2019. és 2022. között minimum 10 millió eurót terveztek költeni, elmondása szerint azonban az, hogy az elmúlt időszak, sportot érintő költségvetési mulasztásait már nem lehet behozni, az EYOF megrendezésének pénzügyi kockázatai pedig már meghaladják a város lehetőségeit.

 

Így az tervezett összeget nem az EYOF időpontjáig, vagyis két éven keresztül próbálják majd belepumpálni a sportlétesítményekbe, hanem hosszabb időszak alatt, nagyjából 3,5 év távlatában. Szerinte így nem okoz majd akkora nyomást a szűk időkeret, és kedvezményesebb árakról tudnak a kivitelezőkkel megállapodni.

 

A kassaiak a tekintélyes sporteseményen túl elvesztenek egy lehetőséget a város és annak turisztikai illetve gasztronómiai szolgáltatásainak propagálására is. A város azonban a kormánytól várt támogatási összegről szóló tárgyalásokra hivatkozik, amelyet többek között a diákszállók felújítására fordítottak volna. Ezekben szállásolták volna el ugyanis a sportolók nagy részét. Az oktatási minisztériumtól már kaptak 6 millió eurót, de további 10 millió euróra lett volna szükségük. A kormánnyal folytatott tárgyalások a korábban ígért 12 milliós támogatás 22 milliósra történő emeléséről szóltak.

 

Az EYOF 3500  sportolót látott volna vendégül Kassán. A megrendezést pártolók élesen bírálták a képviselőtestület döntését, az EYOF ellenzőit kifütyülték. A mostani főpolgármester azzal is védekezik, hogy az előző városvezetés nem tette nyilvánossá a szerződést, így az nem érvényes (egy önkormányzattal kötött szerződés csak akkor érvényes, ha nyilvánosan elérhetővé válik az interneten, vagy a megszokott hirdetési módszerrel). A város előző polgármestere Richard Raši volt, a Smer egyik kormányfőhelyettese.

 

Sokan úgy vélték, hogy az EYOF rengeteget lehetőséget adott volna a városnak, és gazdaságilag is megvalósíthatónak tartották.

 

Sme.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!