Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

A Marián Kočner elleni vádemelés hivatalos végzése betekintést enged a maffia világába, hogyan irányította a vállalkozó a politikusokat, mennyire volt baráti viszonyban Jaroslav Haščákkal, a Penta vezetőjével. Az is kiderül belőle, hogy a gyilkosság számára elfogadható megoldás volt, és hogy Zsuzsovával „befolyásolható birkacsordát” hoztak létre befolyásos emberekből, akiket aztán megzsaroltak – írja a Denník N.

 

A Denník N szlovák napilap cikksorozatot indít Marián Kočner kapcsolatrendszeréről és az általa kialakított világról a vádirat alapján, amely 25 oldalt számlál – és ez csak az, ami a Kuciak-gyilkossággal függ össze.

 

Marián Kočner nem talált semmi terhelőt Ján Kuciak ellen, miután megbízta Peter Tóthot a fiatal oknyomozó újságíró megfigyelésével. Tóth a feladat elvégzésével egy kisebb, háromfős csapatot hozott létre, köztük volt Miroslav Kriak, és még két személy, akiknek a neve nem szerepel a vádiratban. Kočner a megfigyelésért havi 6400 eurót fizetett.

 hirdetes_810x300  

 

A nyomozói megállapítás szerint Kriak azt hitte, hogy a titkosszolgálatnak dolgozik, és ezért centre pontosan kiszámlázott mindent. A bejövő összegről pedig egy excel táblázatot vezetett, innen tudta meg később a rendőrség, mennyi pénz ütötte a megfigyelők markát.

 

A vádirat azt is megerősíti, amiről korábban a sajtó is beszámolt: hogy Kuciakot a meggyilkolása előtt két rendőr is megfigyelte, hogy felvázolják a kapcsolati hálóját, és az információt a pénzügyi hírszerzés feje, Pavol Vorobjov kérte tőlük, és meg is kapta. Vorobjov azt vallotta, hogy Kuciak kapcsoalti hálójáról szerzett információkat tovább adta Tibor Gašpar akkori országos rendőrfőkapitánynak.

 

Az 1. számú titkos tanú elmondása szerint a belügyminisztérium rendszeréből Norbert Bödör szerzett információkat Kuciakról, aki szoros barátságot ápolt Kočnerrel,  és akit rokoni szálak fűzték Gašparhoz.

 

Mint egy szent

 

Csakhogy, Ján Kuciakról nem a megannyira titkos megbízott nem talált semmit. „Úgy él, mint egy szerzetes“ – fogalmazta meg a „problémát“ Tóth Kočnernek, aki emiatt dönthetett úgy – állapítja meg a nyomozó  a vádiratban – hogy Kuciakot meg kell öletnie.

 

A dokumentumokban egy sor bizonyítékot is felvonultatnak Kočner ellen. A vállakozó birtokában volt a Tóth és a rendőrség által megszerzett információknak, a nyomozók bizonyítani tudják, hogy Kočner átadta a szerzett infókat Zsuzsovának, aki aztán tovább adta a gyilkosság kivitelezőinek.

 

A gyilkosság, és az azt követő belpolitikai válság idején aztán egy inkább szorult a hurok Kočner nyaka körül. 2018 áprilisában Tomáš Rajeckývel váltott pár üzenetet. Rajecký szerepel a maffialistán. Az üzenetváltások idején Rajecký jelezte Kočnernek, hogy „ki akarják csinálni”, mire a vállalkozó azt válaszolta, hogy „számol ezzel a lehetőséggel”. Az is szóba került, hogy először Bašternák kerül sorra, és hogy „ideje lassan tartalékolni a távozáshoz”. „A nemzetközi vizek ezt biztosítják, már készen áll a hajó” – írta Kočner.

 

A szlovákiai veréb

 

Kočner bizonyítottan 2012-től kommunikált Alena Zsuzsovával, Viberen, WhatsApp-on és Threemen keresztül. Kapcsolatukról nem tudtak sokan, nyilvánosan nem mutatkoztak együtt. Kočner Zsuzsová „adottságait” arra használta, hogy terhelő információkat szerezzen, vagy eszközöljön ki befolyásos emberekre nézve. Kínos, intom felvételek, kommuikációk.

 

„Ezeka  tevékenységek Kočner számára nagy jelentőséggel bírtak, olyannyira, hogy a befolyásos ügyészekre, bírókre, rendőrtisztekre terhelő anyagok birtokában érinthetetlennek érezhette magát az esetleges büntetőeljárásokkal szemben”

 

fogalmazott a vádiratban a nyomozó. A terhelő bizonyítékok begyűjtését nevezte Kočner és Zsuzsová „birkaetetésnek” . Egy 1-es szintű „nirkáért” Zsuzsovának 30 ezer euró ütötte a markát, egy 2-es szintűért 10 ezer. A vádirat szerint Zsuzsová Magyarországon próbált beszerezni egy olyan házat, ahol Kočner hang- és képrögzítő eszközöket szerelhetett fel. Ilyen módszerekkel dolgoztak.

 

Teljes cikk: Denník N.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.