Nyitókép: Facebook / Správy RTVS

 

Az RTVS Szombati dialógusok (Sobotné dialógy) c. műsorában Maroš Šefčovič többször is támadásba lendült Zuzana Čaputová ellen a koncipiensi gyakorlata miatt.

 

Čaputová a gyakorlata kétségbe vonására ellenkampányként tekint, és felszólította Šefčovičot, hogy praxisát ne olyan törvények alapján kifogásolja, amelyek csak később léptek érvénybe.

 

 hirdetes_300x300  

Maroš Šefčovič örül annak, hogy találkozhat Zemannal

 

Maroš Šefčovič nem tagadja, hogy örül annak, hogy találkozhat a cseh államfővel, Miloš Zemannal.

 

Örülök neki, hogy megvalósulhat ez a találkozó. Nagyon szívesen elbeszélgetek vele, és tanácsot is kérek majd tőle“ – kommentálta a találkozót Šefčovič, de azt már nem akarta elárulni, hogy a cseh államfő támogatja-e őt az elnökválasztási harcban.

 

A vitaműsor egyik témája az alkotmánybírók titkos és nyilvános megválasztása volt. Míg Šefčovič egyértelműen a titkos választás mellett áll, addig Čaputová a nyilvános választást támogatja.

 

Az embereknek joguk van tudni, hogy ki hogyan szavazott“ – mondta Čaputová, míg Šefčovič szerint a legjobb megoldás az, ha egy titkos választás keretében választják meg az alkotmánybírákat.

 

Čaputová praxisa

 

Maroš Šefčovič koncipiensi gyakorlata miatt is támadta Čaputovát. Az államfőjelölt szerint ellenfele szabályt sértett, amikor koncipiensi gyakorlata alatt vállalkozó is volt. A törvény szerint mindezt a Szlovák Ügyvédi Kamarának is jelentenie kellett volna.

 

Čaputová elmondása szerint abban az időben, amikor a gyakorlatát végezte, nem volt köteles bejelenteni a vállalkozói tevékenységét a kamaránál, amennyiben az nem jogtanácsadás volt – ezt a kamara is megerősítette.

 

Šefčovič állítása szerint azonban az ügyvéd köteles minden olyan körülményt ismertetni az ügyvédi kamarával, amely az ügyvédi tevékenység felfüggesztését vagy az ügyvédi jegyzékből való kihúzását vonhatja maga után.

 

„Nem találtam egyetlen olyan értelmezést sem, amely szerint a koncipiensi gyakorlat és a vállalkozói tevékenység azonos időben végezhető lenne” – mondta

 

Čaputová felszólította Šefčovičot, hogy ne támadja őt olyan törvényekre hivatkozva, amik jóval az eset után léptek életbe, majd kijelentette, hogy a gyakorlata kétségbe vonására kampányellenes lépésként tekint.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!