Nyitókép: panobcan.sk

 

Az Európai Unió tagországaival összehasonlítva Szlovákia már régóta azok közé az országok közé tartozik, ahol az összlakossághoz viszonyítva az idegenek aránya a legkevesebb – mindezt az Eurostat legújabb adatai is megerősítették. A 4,4%-os uniós átlaghoz képest Szlovákia 2017-ben az EU országaiba befogadott migránsok összlétszámához képest csupán 1,3%-nyi bevándorlót fogadott be

 

Elsősorban a munka miatt jönnek hozzánk

 

 hirdetes_400x285  

A tavalyi évben ez a szám két százalékra emelkedett, mindemellett pedig a bevándorlók összetétele is megváltozott – jelenleg a többségüket az unión kívüli országok polgárai alkotják.

 

„Azt várjuk, hogy a szlovákiai munkapiac szükségletei miatt ez a növekvő trend csak folytatódni fog, hiszen az egyes ágazatokban százezer munkás hiányzik“

 

– magyarázta Zuzana Vatráľová, a Nemzetközi Migrációs Szervezet igazgatója.

 

A Nemzetközi Migrációs Szervezet elmondása szerint a szociális okok mellett – pl. családegyesítés vagy egy migráns házassága szlovák állampolgárral – a migráció további legfontosabb tényezői közé a munkavállalás, a vállalkozás és a tanulás tartozik.

 

A Nemzetközi Migrációs Szervezet közlése szerint Szlovákia nem tartozik a migránsok hagyományos célországai közé. A közelmúltig Szlovákia kizárólag a migránsok származási országa volt, hiszen a lakosainak egy része különböző okok miatt külföldre távozott.

 

A grafikon ezer lakosra számítva azoknak a bevándorlóknak a számát jelöli, akik az EU egyes tagországaiba költöztek be. Forrás: Eurostat

 

Vándorló tömegek

 

Az Európai Bizottság március elején azt a haladást értékelte, amit az elmúlt négy évben a migráció területén elértek. A Bizottság információi szerint az Európába érkező illegális migránsok száma az elmúlt öt évben a legalacsonyabb szintre süllyedt. Az elmúlt három évben a beérkező migránsok száma folyamatosan csökkent, s jelenleg mindössze tíz százalékon áll.

 

A 2017-es év folyamán az EU összes tagországába mintegy 4,4 millió migráns költözött be. Emellett megközelítőleg 3,1 millióan vándoroltak ki az EU valamelyik tagországából.

 

A 4,4 millió bevándorlóból megközelítőleg kétmillió a harmadik országból érkezett, tehát olyan államból, amelyik nem az EU tagja. 1,3 millió embernek pedig más EU-s tagországból származó állampolgársága volt, mint amelyik országba beköltözött.

 

Az EU 28 tagországából 22 a 2017-es esztendőben több bevándorlót regisztrált mint kivándorlót. Kivételt képez Bulgária, Horvátország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Románia. Ezekből az országokból több ember távozott el, mint amennyi érkezett.

 

A helyi lakosok számával összehasonlítva a legtöbb bevándorló Máltára érkezett – itt ezer lakosra 46 migráns jut. Utána következik Luxemburg, ahol ezer lakosra 41 bevándorló jut. Ezzel összehasonlítva Szlovákiában 2017-ben ezer lakosra csupán egy migráns jutott.

 

A kivándorlást illetően Luxemburgé az első hely – itt ezer lakosra 23 emigráns jut. A második helyen Ciprus áll, ahol ezer lakosra 18 kivándorló jut, a harmadik hely Litvániáé 17 emigránssal, majd Málta zárja a sort, ahol ezer lakosra 15 kivándorló jut.

 

HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.