Nyitókép: SME

 

A komaszációt az ország nyugati, középső és keleti részében is elindítják.

 

A mezőgazdasági minisztérium 168 kataszterben indítja el a földrendezési folyamatot, tájékoztatott szerdán Gabriela Matečná tárcavezető.

 

Mint elmondta, a Közbeszerzési Hivatal elfogadta a földrendezés kiírására vonatkozó közbeszerzési folyamatot, ami feltétele a munka elkezdésének. A tárca legiszlatív osztályának vezetője, Puškáč ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy mivel uniós pénzről van szó, a 2000 hektárnál nagyobb területeket a földrendezés egyelőre nem érinti. A legkiemeltebb területek egyikeként Tokajt említette.

 hirdetes_300x300  

 

Szlovákiában jelenleg 8,4 millió parcella van, 4,4 millió jegyzett földtulajdonos 100,7 millió tulajdon- vagy társtulajdon-viszony mellett. Egy parcellára átlagosan 11,93 tulajdonos jut, és egy tulajdonos átlagosan 22,74 parcellát birtokol.

 

Traktorról lóhátra – Az elégedetlen gazdák Matečná távozását követelik

 

Mint az a sajtótájékoztatón elhangzott, a rendezetlen tulajdonviszonyok, mely a gazdák számára az egyik fő problémát jelentik, és kihatással vannak többek között az agrártámogatások elosztására, még a Monarchia öröksége, amin a kommunizmus központosítási folyamatai is csak rontottak.

 

Matečná hangsúlyozta, hogy elődei, név szerint említve Simon Zsoltot (Most-Híd) és Ľubomír Jahnáteket (Smer) sem járultak hozzá a komaszáció rendezéséhez.

 

Patrik Magdoško, a keletről Pozsonyba tartó tüntető gazdák egyike. Kép: Archív

 

A gazdák képviselői egyébként hétfőtől épp lóháton Pozsonyba tartanak, tüntetésükkel rá szeretnének mutatni a jelenlegi tárcavezető alkalmatlanságára, és igyekeznek kikényszeríteni Gabriela Matečná távozását. Ennek érdekében arra bíztatnak mindenkit, hogy írják alá az erre vonatkozó petíciót, mely itt érhető el. Pénteken a Kormányhivatal előtt tartanak tüntetést, délután 17.00 órától.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.