Nyitókép forrása: körkép.sk/archív

 

Nem kerül változtatásra a 2010-ben elfogadott szlovák állampolgársági törvény. A parlament nem szavazta meg az ellenzéki SaS képviselői által benyújtott módosítást. Így marad az, ami eddig volt: aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszti a szlovákot.

 

Az ellenzék úgy akarta megváltoztatni az I. Fico-kormány törvényét, hogy a 2010-et megelőző állapot álljon vissza. Akkor – úgy ahogy az az alkotmányban is le van fektetve – csak saját akaratból lehetett lemondani a szlovák állampolgárságtól, a hatóságok nem vehették azt el.

 

Az SaS-es képviselők azt is javasolták, hogy azok, akik 2010-óta elvesztették a törvény miatt állampolgárságukat, visszakapják azt – amennyiben igényt tartanak rá. Nem mellesleg pedig a Nagy-Britanniában élő szlovák állampolgárok helyzetén akartak segíteni, akiknek státusza a Brexit miatt kérdéses lehet.

 hirdetes_810x300  

 

A magyar egyszerűsített honosításról szóló törvény válaszaként bevezetett szlovák intézkedés miatt eddig 2700 ember vesztette el akarata ellenére állampolgárságát, a legtöbben cseh útlevéllel rendelkeznek. Bár az Alkotmány szerint senki sem fosztható meg állampolgárságától, mikor utoljára foglalkozott a kérdéssel az Alkotmánybíróság, úgy határozott, hogy „nem tud” döntést hozni annak alkotmányellenességéről vagy helyességéről. A törvény tehát maradt.

 

A módosító javaslatot a 142 jelenlévő képviselő közül 59 támogatta, 12 ellenezte, 66-an tartózkodtak, 5-en nem szavaztak.

 

A törvénymódosítást egyébként több most-hidas képviselő is megszavazta (Bastrnák, Cséfalvayová, Jakab Elemér, Vörös Péter, stb.), de a törvény nem ment át, ami várható volt.

 

Néhány név azok közül, akik az állampolgársági törvény módosítása ellene szavaztak: Robert Fico (Smer), Andrej Danko (SNS), Miroslav Číž (Smer), Anton Hrnko (SNS). A teljes lista itt érhető el.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!