Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Robert Fico smeres pártelnök szerint a kormánykoalíció többé-kevésbé megállapodásra jutott az alkotmánybíró-választás kapcsán. Ezt mondta péntek délutáni sajtótájékoztatóján „a koalícióban uralkodó hangulatra” alapozva.

 

Fico szerint a koalíció célja, hogy legalább annyi alkotmánybíró-jelöltet szavazzanak meg, amely elég ahhoz, hogy meglegyen a többség a taláros testületben. Ez azt jelenti, hogy várhatóan legalább 6 jelöltet kiválaszt a parlament, hogy az elnök kinevezhessen hármat, és így a február közepe óta tehetetlen Alkotmánybíróság ismét határozatképes lenne.

 

Szavaiból az derül ki, nem valószínű, hogy a parlamentnek sikerül 18 jelöltet kiválasztania, amelyekből 9-et kinevezve már a 13 bíróból álló AB összes üresen pangó helyét feltöltenék:

 hirdetes_400x285  

 

„Hazudnék, ha azt mondanám, hogy száz százalékra megszavazunk 18 jelöltet. Dr ami az alkotmánybíró-jelöltek első csoportját illeti, a koalícióban van hajlandóság az első csoport jelöltjeit felkínálni az államfőnek”

 

fogalmazott. Tibor Bernaťák SNS-es és Tibor Bastrnák Most-Hidas frakcióvezetők szerint még tárgyalásokra van szükség, „de közelednek a megállapodáshoz”.

 

A parlament először április 3-án este szavazhatnak a jelöltekről.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!