Nyitókép forrása: mynorthwest.com

 

A külügyminisztérium folytatja az USA-val a közös védelmi megállapodásról szóló tárgyalásokat – jelentette be Peter Pellegrini (Smer) kormányfő. A védelmi megállapodás (DCA) korábban komoly feszültség forrás volt a kormánypártok között. Az SNS-es védelmi minisztérium egyelőre nem vesz részt a tárgyalásokban.

 

A kormányfő elmondta, hogy jelenleg arról egyeztetnek a felek, hogy tető alá tudnak-e hozni egy olyan szerződéstervezetet, amely „nem sérti Szlovákia szuverenitását, nem garantálja az amerikai hadsereg jelenlétét Szlovákia területén és nem kényszeríti a kormányt olyan projektek megvalósítására, amit nem akar”.

 

Az ellenzéki OľaNO arra szólította fel a külügyminisztériumot, hogy hozza nyilvánosságra az eddig kidolgozott dokumentumokat, mert az amerikai katonai támaszpontok és az együttműködés körüli vegyes információk csak az SNS-nek segít politikai pontokat szerezni. Az SNS többször is élesen kritizálta a DCA megállapodás létrejöttének lehetőségét – bár még nincs is megszövegezve a szerződés.

 hirdetes_300x300  

 

Jaroslav Naď biztonságpolitikai elemző, aki most az ellenzéki párt árnyékminisztere, úgy véli, hogy az ilyen védelmi megállapodás „standardnak” számít szövetségesek között, és hasonló egyezményeket más országokkal is kötött az USA.

 

Az SNS által vezetett védelmi minisztérium ellenben épp azzal érvelt, hogy az egyezmény árthat az ország szuverenitásának, és olyan vélemények is lehangzottak, hogy az amerikaiak esetleg Szlovákia területéről indíthatnának hadműveleteket. Mindenesetre az SNS egyelőre nem akadályozza a tárgyalásokat, csak kritizálja és nem vesz részt rajtuk. Korábban még úgy nyilatkoztak, hogy akár parlamenti határozatot is beterjesztenek a megállapodás ellen.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!