Nyitókép forrása: Kollázs/Webnoviny.sk, Körkép.sk, noviny.sk/

 

A külföldi mainstream sajtó számára a szlovákiai államfőválasztások kimeneteléből két dolog tűnt ki: hogy a győztes liberális és nő. Lehet, hogy nyugaton ennyi elég az üdvözüléshez, de ez itt Szlovákia, ahol a lakosság többség még mindig néppárti beállítottságú, és csupán a baloldali Smer elmúlt évekbeli kormányzására adott választ (büntetést) a mostani választásokon. Érdemes tehát figyelni, hogy Čaputová  végül milyen szerepet akar és tud játszani a szlovák belpolitikában.

 

Azt már most tudni lehet, hogy elnökként Čaputová első útja Csehországba vezet majd. Azt is tudni lehet, hogy győzelmi beszédének megfelelően tárgyalásokba kezd az aktuális hatalmi erőkkel, vagyis a kormánypártokkal és az ellenzéki pártokkal. És ahogy ilyenkor az lenni szokott, Čaputová lemond a Progresívne Slovensko balliberális pártban elfoglalt alelnöki pozíciójáról, és párttagságáról is.

 

Államfőválasztás: Nem hivatalos eredmények és megyék szerinti adatok

 hirdetes_300x300  

 

Azt is el kell mondani, hogy Szlovákia parlamentáris demokráciájában az elnöknek elég korlátozottak a jogkörei. Elméletileg joga van hivatalosan képviselni az ország a nemzetközi konferenciákon, a NATO-ban és más nemzetközi fórumokon, ám ezt a jogkörét Rudolf Schuster óta nem gyakorolja az elnöki hivatal – átadta azt a kormánynak és a parlamentnek. Elvileg Čaputová d0nthet úgy, hogy visszaveszi ezeket a jogköröket, így nagyobb beleszólása lenne az ország külpolitikai irányultságába, ám ehhez nem csak a parlamentet kéne meggyőznie, hanem forrásokat is kellene hozzá szereznie: az elnöki hivatalnak ma egyszerűen nincs kapacitása ilyen szerepvállalásra.

 

Čaputovának a magyarok is bizalmat szavaztak. Most rajta a sor, hogy bizonyítson

 

A Smer lassú agóniája

 

A vele szemben alulmaradt Maroš Šefčovič visszatér Brüsszelbe, hogy mandátuma lejártáig az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnökeként tevékenykedjen a magyar kormányt élesen bíráló Frans Timmermans (az EB első alelnöke) szárnyai alatt. Egyelőre még nem zárta ki, hogy később Szlovákiába hazatérve itt lépne politikai pályára.

 

Szlovákiai szempontból a választások legfontosabb tanulsága, hogy a Smer újabb nagy pofont kapott a szavazóktól. Szombat késő este a folyamatosan csordogáló adatok között némiképp elveszett annak a felmérésnek a híre, amit a TA3 hírtelevízió tett közzé. Az AKO-ügynökség felmérése szerint Andrej Kiskáról tartják úgy a legtöbben (57 százalék), hogy megbízható, miközben Robert Fico teljesen a perifériára szorulva csak 20 százalékot kapott. Még Bugár is 30 százalék feletti eredménynek örülhetett. Egyértelmű, hogy a Smerben a sorozatos csapások után komolyan elgondolkoznak a személycseréken.

 

Annál is inkább, mivel a Fico-Pellegrini tandem egyáltalán nem tandem. Jó ideje nem mutatkoznak együtt a sajtó előtt, Pellegrini üzeneteket küldd Ficonak arról, hogy már rég ki kellett volna költöznie a Bonaparte lakáskomplexumból. Fico pedig szó nélkül hagyta, hogy az SNS egyetlen nyilatkozattal porig alázza a kormányfőt.

 

Pellegrini: A koalíciós partnerek álproblémákat kreálnak. SNS: Pellegrini véleménye lényegtelen, Fico a pártelnök

 

Hatalom-átmentési variációk

 

Arról is jelentek meg híresztelések, hogy Harabin az első fordulóban kapott 15 százalékos támogatottságát esetleg politikai pártalapításra váltja, ami elsősorban a Smernek jelent problémát. Azzal kapcsolatban is reppentek fel homályos utalások, hogy Pellegrini esetleg Druckerrel (korábbi egészségügyi és belügyminiszter) és Marek Maďaričcsal (korábbi kultuszminiszter, egykori smeres képviselő, aki liberális gondolkodása miatt végül elhagyta a pártot) összefogva szakítja ketté a kompromittálódott Smert.

 

Fontos kiemelni, hogy a mindig mosolygós, politikai túlélésért küzdő Pellegrini Kiska után a második legmegbízhatóbbnak tartott politikus az AKO felmérése szerint. Látható, hogy Pellegrini ennek igyekszik is eleget tenni – még fiatal, és nem akarja ideje korán eljátszani a hitelét, persze a Smeren belüli erőviszonyok ebben igencsak korlátozzák. Tegyük hozzá, hogy ez a hitelvesztés egészen addig nem zavarta, míg kormányfőként nem az ő vállát nyomták a sorozatos botrányok.

 

Magyarok a célkeresztben

 

És persze, a felvidéki magyarság is válaszúthoz érkezett. Nem csak a magyar és vegyespárt gyenge szereplése miatt, hanem mert újra bekerült a szlovák pártok látóterébe. Čaputová magabiztos győzelme jórészt a Fico-kormányokkal elégedetlen magyar választókon is múlott. A felvidéki magyar ugyanis nem felejti sem Hedviget, sem a szurkolóverést, sem a kitelepítéseket…

 

Logikus lépés lenne tehát a szlovák pártok részéről, ha intenzív kampányba kezdenének a magyarok kegyeiért szűk egy évvel a rendes parlamenti választások előtt. A felvidéki magyar politika tehát lépéskényszerbe került, és nincs sok ideje életképes és elfogadható alternatívát létrehozni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.