Nyitókép forrása: csakypal.eu

 

Az MKP Igor Matovičcsal és az OľaNO-val tárgyal egy közös ellenzéki blokk létrehozásáról a parlamenti választás kapcsán – mondta Csáky Pál (MKP) EP-s képviselő a TASRhírügynökség Tablet.tv nevű online tévésműsorában.

 

„De Matovič és az MKP számára is kissé érzékeny dolog koalícióra lépni egy magyar és egy szlovák párt formájában. Jobb lenne, ha kettő vagy több szlovák párt és az MKP szövetkezne, így lenne garancia, hogy a kisebb pártok szavazatai sem vesznek el”

 

fogalmazott Csáky.

 

 hirdetes_300x300  

Elmondása szerint az MKP szavazóinak száma 100-110 ezer főre tehető, ami nem elég a parlamenti küszöb eléréséhez, bár nem elhanyagolható mennyiség.

 

„Az MKP maga is nekivághatna a parlamenti választásoknak, de ez rendkívül kockázatos, mert el kell érnie a parlamenti küszöböt. A másik lehetősége a Most-Híddal való összefogás, de szeretném világosan kijelenteni, hogy ennél a lehetőségnél Bugár Béla és a körülötte lévő személyek a legnagyobb akadályozó tényezők.”

 

mondta. Hozzátette, hogy van egy harmadik lehetőség is.

 

„Ha valaki, a szlovák politikusok is, valódi változást akarnak elérni, akkor előre kell gondolkodniuk. Ez pedig azt jelenti, hogy át kell gondolni egy 1998-as nagykoalícióhoz hasonló modell létrehozását, amelynek az MKP is részese lenne”

 

véli az EP-képviselő. Mint mondta, megérné megfontolni a dolgot, tekintve, hogy Andrej Kiska hamarosan leköszönő köztársasági elnök pártot alapít, és ezzel hatással lesz a kisebb ellenzéki pártok helyzetébe. A kis pártok érdeke is, hogy kapott szavazataik ne vesszenek el, hogy létrehozzanak egy reformista vagy változás-orientált blokkot. Az államfőválasztás által kialakított politikai klíma lendületet adhat ennek a lehetőségnek, az MKP ebbe az irányba is hajlandó tárgyalni.

 

Csáky elismerte, hogy az államfőválasztáson az MKP nem mutatta meg magát, de értékelte Zuzana Čaputová megválasztását.

 

„Szeretnék gratulálni Čaputovának a győzelméhez, és úgy gondolom, hogy megválasztása jó irányú változás Szlovákia számára is. Még ha jelen pillanatban nem is tudjuk, ki ő valójában. Az első nyilvános szereplései nagyon szimpatikusak voltak, de az elnöklés ennél azért összetettebb feladata, kvalitásai majd a krízishelyzetekben mutatkoznak meg igazán”

 

mondta. Csáky hozzátette, hogy szeretné, ha az új elnök nagyobb figyelmet fordítana az egész nagytérségre, a V4-re és az uniós-szlovák kapcsolatokra.

 

„A kampánya során néhány témában polgárként szólalt meg (a Lengyelország és Magyarország elleni uniós eljárással kapcsolatban – a szerk. megj.), ha már elnök lesz, meg kell majd fontolnia szavait.”

 

fogalmazott. Csáky felhívta a figyelmet, hogy a szlovákiai magyar közösségben nagy támogatottsága van Čaputovának, győzelmi beszédében pedig magyarul is köszönetet mondott, amit eddig egyetlen elnök sem tett meg.

 

Államfőválasztás: nem jöttünk belőle ki túl jól

 

Menyhárt kérészéletű államfőjelöltségéről elmondta:

 

„A mi részünkről ez nem volt épp a legszerencsésebb körülmény. Elemezzük a dolgot. Az MKP-ban két csoport van, az egyik szerint az első közvélemény-kutatások nem hoztak Menyhárt számára kedvező eredményeket, ezért érthető és logikus volt, amit tett. Az MKP elnökségének jóváhagyásával, hozzáteszem. A másik csoport szerint nem szabadott volna visszalépnie. A választók egy része nem ment el szavazni, és nekünk nem szabadott volna passzivitásba kényszeríteni a választókat“

 

mondta.

 

Körkép.sk

További ajánlott írások:

 

Míg a szlovák pártok építkeznek, a (még) Menyhárt vezette MKP tanácstalanul sodródik

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!