Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Felsővisnyó sorsása juthat a pozsonyi elkerül R7-es szakasza a kivitelező tisztességtelen praktikái miatt. Nem csak arról van szó, hogy nem lesz képes azt befejezni, hanem hogy az eddig elvégzett munka nem felel meg a minőségi előírásoknak. Az Aktuality.sk hétfői cikke szerint a kivitelező ködösít és hallgat, a minisztérium hárít, az épülő szakasz minőségére pedig semmilyen garancia nincs.

 

A szlovák hírportál információi szerint a pozsonyi elkerülő megépítési jogát elnyerő D4R7 Construction konzorcium költségcsökkentés céljából nem az előírt anyagokkal dolgozik az építés során. A múlt héten épp az építőanyagok előírásainak megszegése és kontaminált föld illetéktelen felhasználása kapcsán zajlott nagyszabású rendőri akció az érintet autópálya kapcsán.

 

De ez csak a kezdet. A sajtó értesülései szerint a félig spanyol, félig szlovák konzorcium egyáltalán nem rakott az épülő úttest alá köveket, csak földdel kevert, vegyes minőségű kavicsot. Ez azonban azt jelentheti, hogy az úttest minősége gyenge, már rövid használat után is súlyos problémák merülhetnek fel.

 hirdetes_400x285  

 

„Hasonló történt a csehországi Ostrava melletti autópálya építésénél, ahol az úttest hullámossá vált a sofőrök pedig csak 60 km/órával közlekedhetnek, ráadásul az állam tíz éve nem tudja elérni, hogy a hanyag kivitelező kijavítsa hibát”

 

írja a cikk szerzője, Miro Grman.

 

Az úttest alá elhelyezett, hulladéktelepekről származó föld vegyes építési törmelék használata a Csallóköz felett már eleve kínos kérdéseket vet a kivitelezővel kapcsolatban. Ráadásul lehet, hogy épp a víz lesz az oka, hogy végül a projekt zátonyra fut. A csallóközi talaj alapja kavicsos-homokos réteg, a talajvíz pedig már 1-1,5 méter mélyen megjelenhet. Ilyen körülmények között a kivitelezőnek nagy kövekkel kéne feltöltenie az úttest alapvonalát, ehelyett azonban kavicsot használ. A kavics pedig elmozog, az alap és az úttest pedig idővel eltörik, deformálódik.

 

Az Aktuality.sk forrásai szerint a kivitelező munkásai nem tudják tisztességesen lehengerelni az felszínt, ráadásul állítólag emiatt meghamisítják az alap szilárdságáról szóló jelentéseket.

 

A minisztérium gyanakszik

 

A közlekedési minisztérium, élén Érsek Árpád most-hidas tárcavezetővel az építésügyi főellenőrre hárítja a kérdést. A tárca szerint a főellenőr nem ellenőrzi kellőképp, hogy a kivitelező betartja-e az előírásokat. Korábban azonban azt mondta, hogy havi gyakorisággal a minisztérium is ellenőrizni fogja az előírások betartását. Arra a kérdése, hogy ennek ellenére hogyan vezethette félre a minisztériumot az ellenőr, egyelőre nem válaszolt. Érdemes kiemelni, hogy az érintett szakasz PPP projekten keresztül valósul meg: vagyis az állam kiadta a konzorciumnak a munkát, amely csak akkor kap pénzt tőle, ha elkészül vele és átadja a forgalomnak.

 

A pozsonyi elkerülő kapcsán a tárcavezető azon a véleményen van, hogyha bizonyítást nyer, hogy a kivitelező nem tartja be az előírásokat, akkor a „kivitelező fog mindent kifizetni”. Azt azonban nem fejtette ki, hogy pontosan mire gondol. Tekintve, hogy a cég egyelőre az őt finanszírozó bank pénzét használja, nem az államét. Az is kérdés marad egyelőre, hogy mikor kérik számon az ellenőrtől vélt vagy valós mulasztásait, és hogy kivonul-e a kivitelező a projektből, ha esetleg kártérítés megfizetésére kötelezi az állam a szabálytalanságért, vagy ha nem tudja tartani a határidőket. A kártérítés nagysága pedig csillagászati összeg is lehet: az egész projekt 1,9 milliárd euróba kerül. És állítólag 2020-ban készül el…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!