Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Miután februárban Robert Fico és a Smer bojkottálta az alkotmánybíró-jelöltek parlamenti megválasztását, a törvényhozás ma újra megpróbálkozik legalább néhány jelölt megszavazásával. Az Alkotmánybíróságban most 9 hely van üresen, vagyis gyakorlatilag vegetál, nem tudja végezni a dolgát. A parlamentnek legalább hat jelöltet kell megszavaznia, hogy a köztársasági elnök hármat ki tudjon nevezni, és így már – úgy ahogy – újra működőképessé válna a taláros testület.

 

FRISSÍTVE – 18:16 – Megvan a végeredmény. A parlament csak az Alkotmánybírósághoz szükséges minimális jelöltet, hatot szavazott meg. Ők: Ivan Fiačan, Rastislav Kaššák, Peter Molnár, Ľuboš Szigeti, Daniela Švecová a Michal Truban. Közülük az államfő hármat nevezhet ki.

 

18:01 – Jaroslav Paška parlamenti képviselő, SNS-es alelnök szerint a koalícióban NEM nyolc névről egyeztek meg, hanem legalább nyolc nevet karikázzanak a kormánypárti képviselők.

 hirdetes_810x300  

 

17:55 – Túl vagyunk a szavazáson. Az SaS hét nevet karikázott, a koalíció a Denník N értesülései szerint 8 névben egyezett meg, kérdés, hogy ténylegesen mennyit támogattak. Ilyen számok mellett azonban borítékolható, hogy nem töltik fel teljesen az Alkotmánybíróság üresen álló helyeit. Tehát lesz második kör is.


 

A parlament ma 17 óra után szavaz a jelöltekről. A koalíció – szemben a februári esettel – ezúttal a titkos szavazásban egyezett ki. A koalíciós pártok hivatalosan „minél több jelöltet” akarnak megszavazni, tény azonban, hogy erre kicsi az esély, a korábbi nyilatkozatok szerint valószínűbb, hogy 18 jelöltnél kevesebbet küldenek tovább a köztársasági elnökhöz kinevezésre. (Kiska mindig a megszavazott jelöltek felét választhatja ki: htból hármat nevezhet ki, 18-ból 9-et). Valószínű tehát a második forduló, ahol – ha a politikusok nem teszik háttéralkuk tárgyává a testület működését – talán már teljesen feltöltik az AB üresen álló helyeit.

 

A koalíciós tanács már ülésezett azzal kapcsolatban, hogy a kormánypártok mely jelölteket támogatják. A titkos szavazás azonban elég nagy mozgásteret ad a pártoknak. Jaroslav Paška, az SNS elnöke a HNonline.sk-nak azt nyilatkozta,hogy a szlovák nemzetiek három jelöltet tudnak támogatni. Boris Kollár és a Sme rodina tíz jelöltet hajlandó megszavazni. Kollár megjegyezte, hogy „feltehetően” ugyanazokat a jelölteket támogatják ők, mint az SaS.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!