Nyitókép: zoznam.sk

 

Bastrnák Tibor most-hidas frakcióvezetőt kérdezték a Pátria Rádió Reggeli című műsorában.

 

Bastrnák elsősorban azt emelte ki, hogy a törvényben nem az szerepel, hogy meg lesznek büntetve azok, akik a Himnuszt éneklik, csupán lehetősége van a járási hivatalnak arra, hogy pénzbüntetést szabjon ki.

 

„Ha érvénybe lépne is a törvény, akkor is ez nem azt jelenti, hogy ha a DAC-meccsen a Himnuszt fogjuk énekelni, mint ahogy azt eddig is tettük, akkor meg lesznek büntetve a szurkolók, vagy a DAC. (…) Meg lehetnek, de ez nem azt jelenti, hogy meg is lesznek. Sőt, meggyőződésem, hogy a dunaszerdahelyi járási hivatal ezt nem teszi meg.”

 

 hirdetes_300x300  

A most-hidas képviselő szerint az SNS törvénye már hónapok óta a koalíció asztalán volt, de komplexitása miatt „sokáig tolták maguk előtt”. Bastrnák kiemelte, hogy a magyar himnuszra vonatkozó „félmondat” a tárgyalások során nem szerepelt a javaslatban.

 

„A legnagyobb szemétség, hogy milyen törvénynek van törvénymagyarázata (…) amit általában a képviselők olvasnak, (…) ott egy szó sincs, hogy ilyen változtatás bele van írva a törvénybe”

 

A műsorvezető felhívta Bastrnák figyelmét arra, hogy ha a törvénytervezetet nem is olvasták el a képviselők, vagy ha a párt bizottsági tagjai el is siklottak felette, a vitában akkor is előkerült a kérdés.

 

Bastrnák ezzel kapcsolatban elismerte, hogy itt tényleg hiba csúszott a Most-Híd gépezetébe.

 

„A vitában felszólaltak, sajnos valószínűleg pont abban a pillanatban, én biztos sajnos nem voltam ott, hisz akkor felfigyeltem volna rá. És mások vagy nem voltak a teremben, vagy nem vették észre. Egyértelmű tehát, hogy hiba történt részünkről. Mondhatom nyugodtan azt, hogy részemről.”

 

Bastrnák szerint nem arról van szó, hogy ne tudták volna, hogy miről szavaznak, hanem az általuk ismert verzióban nem szerepelt a magyar himnuszra vonatkozó módosítás.

 

„Éppen ezért, mikor rájöttünk a hibára, azonnal elmentem a koalíciós partnernek, az SNS-nek az elnökéhez, és elmagyaráztam neki, hogy itt egy olyan szemétség, egy olyan inkorrekt magatartás történt, amit nem tudunk elfogadni, és ha azonnal nem megváltoztatva ez a törvény, akkor az én számomra – és most a saját nevemben beszélek – olyan fontos kérdés, hogy én ebben a koalícióban többet nem szeretnék működni, és nem szeretnék együttműködni velük”

 

Bastrnák elmondása szerint Danko erre rögtön behívatta a frakcióvezetőjét azzal, hogy ezt a törvényt meg fog kelleni változtatni.

 

Habár már akár csütörtök délután is a plénum elé vihetnék az ügyet, Bastrnák szerint ezt a jogi osztály javaslatára nem teszik meg, mivel még nem lépett hatályba a törvény, még Andrej Kiska reakciója sem ismert.

 

A Most-Híd képviselője próbált azzal is érvelni, hogy a törvénymódosítás a Most-Híd nélkül is átment volna.

 

A parlamentben így legkorábban a május 9-én kezdődő ülésen tárgyalnak majd róla.

 

„Elnézést szeretnék kérni mindenkitől, hogy ez megtörtént”

 

A műsorvezető kérdésére válaszolva Bastrnák elmondta, hogy szerda este felajánlotta Bugár Bélának, hogy miután elrendeződnek a törvénymódosítás körüli dolgok, felajánlja lemondását a frakcióvezetői posztjáról.

 

Ez egyben azt is jelentheti, hogy ha a szlovákiai magyar sajtó szerdán nem hívja fel a figyelmet arra, hogy mit is szavazott meg a Most-Híd, akkor Bastrnákék sem kezdtek volna el „intézkedni”.

 

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

 

A Körkép.sk időközben petíciót indított a helyzet megoldása érdekében, kérve a parlamentet és az államfőt, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a rendelkezés nem lépjen hatályba. Petíciónkat néhány óra alatt közel kétezren írták alá. Ha Ön is támogatni szeretné kezdeményezésünket, az alábbi linken teheti meg.

https://korkep.sk/cikkek/mindennapjaink/2019/04/04/peticio-a-magyar-himnusz-megmenteseert-ha-magyar-vagy-ird-ala/

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.