Vilmos
  • HUF: 401.37
  • USD: 1.06
  • 19 °C
  • 33 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Betiltották a magyar himnuszt, a Most-Híd utólag orvosolná a megbocsáthatatlan “hibát”

A felvidéki magyar közösség a közösségi hálón tapasztalt hozzászólások szerint most az egyszer egy véleményen van

Nyitókép forrása: a Most-Híd facebook-oldala

 

Ahogy arról szerdán beszámoltunk, a parlamenti képviselők március 27-i ülésükön elfogadtak egy törvénymódosítást, mely többek között megtiltja “idegen országok” himnuszának – így a magyar himnusznak is – lejátszását és eléneklését, amennyiben az adott rendezvényen nem vesz részt az “idegen ország” hivatalos delegációja.

 

Ha magyar vagy, írd alá a magyar himnusz megmentéséért indított petíciót ITT!

 

A hír természetesen nagy port kavart. Joggal. A felvidéki magyarságot megregulázását célzó törvénymódosítást a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) képviselői agyalták ki és koalíciós, valamint nagy arányú ellenzéki támogatással vitték át. A szavazást megelőzően csupán Ondrej Dostál emelt hangot a módosító javaslat “merevsége” ellen. Az egykori válogatott labdarúgó Dušan Tittel (SNS) válaszul a DAC-szurkolókkal példálózott, így mindenkinek egyértelművé válhatott, hogy kik miatt kellett becsúsztatni ezt a módosítást a javaslatba.

 

A törvény értelmében eddig csak lejátszani nem szabadott a himnuszt, ha nincs jelen hivatalos magyar delegáció. A módosításban már lejátszani és elénekelni sem szabad. Illetve szabad, de csak büntetés terhe mellett. 7 ezer euró magánszemélyek, 10 ezer euró jogi személyek esetén.

 

Fű alatt átvitték: bírságolhatják a magyar himnusz eléneklését – nem csak a meccsek előtt

 

Szinte a teljes Most-Híd vezérkar megszavazta az SNS törvénymódosítását. A(z elvileg) magyar képviselők közül csak Katarína Cséfalvayová és Bugár Béla nem támogatta a javaslatot. Előbbi tartózkodott, utóbbi pedig nem volt jelen, mert otthon lábadozik porckorong-műtétje után.

 

A felvidéki magyarság a közösségi hálón tapasztalt hozzászólások szerint ezúttal egy véleményen van – Teljes egészében elutasítják ezt a fajta hozzáállást.

 

“A Híd magyar képviselői elárulták nemzetüket”

 

Menyhárt József és az MKP csütörtök hajnalban reagált az eseményekre a közösségi hálón. A Most-Híd magyar képviselőit nemzetárulónak jellemezték, majd kifejtették, hogy “amint erre lehetőség lesz”, eltörlik a törvényt.

 

“Amint újra a törvényhozásban leszünk, amint ismét lesz parlamenti magyar érdekképviselet.”

 

írja Menyhárt és közvetve az MKP.

 

reprofoto/fb

 

A sors fintora, hogy a közvélemény-kutatások szerint jelenleg még a 3 százalékot sem éri el a párt támogatottsága, nemhogy a bejutáshoz szükséges ötöt. Ráadásul a törvénymódosítást az az OĽaNO is gond nélkül támogatta, amelyikkel elvileg tárgyalásokat folytat, vagy folytatna a Menyhárt vezette magyar párt.

 

Simon is meglovagolná a hullámokat

 

A Most-Hídból kivált Simon Zsolt szívesen tetszelegne most a magyarság megmentőjeként, levelet is írt Andrej Kiskának, amelyben arra kéri, hogy ne írja alá a törvénymódosítást. Ez így önmagában még jól is hangzana, ha Simon nemmel szavazott volna. Csakhogy a frakción kívüli politikus tartózkodott a szavazáson, ezzel sokak véleménye szerint nem állt ki egyértelműen a felvidéki magyarság mellett.

 

reprofoto/fb

 

“A hibát mielőbb orvosoljuk”

 

A Most-Híd ugyancsak a közösségi hálón reagált röviddel éjfél előtt. A furcsa mód csak magyarul kiposztolt üzenetben hangsúlyozzák, hogy számukra fontosak a magyar választóik, és azt ígérik, hogy újratárgyalják a témát koalíciós partnereikkel.

 

“A hibát mielőbb orvosoljuk, a frakcióban pedig levonjuk a személyi konzekvenciákat”

 

reprofoto/fb

 

A törvénymódosítás május 15-ével lép életbe, amennyiben Andrej Kiska államfő azt aláírja. A hamarosan a nagypolitikába belépő Kiskának ezzel együtt lehetősége nyílik arra, hogy törlesszen valamit abból az “adósságból”, amit öt évig elmulasztott. Nevezetesen, a törvénymódosítás visszadobásával “meghálálhatná” azokat a magyar szavazatokat, amelyek bejuttatták őt az elnöki palotába.

 

Körkép.sk/KPA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Csemez László
2019. ápr. 04. 17:09

Ehhez még hozzászólni sem lehet.A jóvátételből nem lesz semmi,az idő majd halad a Most-Hid majmok meg majd sunyítanak a szebb jovő érdekében.Ez nem hiba,hanem fatális árulás a magyar nemzetiséggel szemben Felvidéken.Hánynom kell,amiért magyarázkonak.Van magyar Istenetek gazemberek?! Milyen nevelést kaptatok?Ki volt az anyátok és az apátok - Krisztustalan népség!!!

Csemez László
2019. ápr. 04. 17:17

A magyar júdások megszolgátak a bérükért! Chlapci bravo! Hogy jöttök majd ki a meccsre?De ha ott felismernek benneteket,akkor Ti majd felmutatjátok az igazolványatokat,vagy Ti ott sem voltatok.Borzasztó egy csőcselék.Ilyeneket tud szülni egy magyar ANYA? ISTENEM!!

Kovács Ádám
2019. ápr. 04. 22:35

Ennyi erőből a szlovák himnuszt se lehetne sehol lejátszani, se énekelni, mert a zenei alapja magyar, tehát jórészt magyar az is (csak úgy mellékesen hozzászólva)

Sólyom László
2019. ápr. 06. 15:49

Ennyire egyszerű elárulni magyar mivoltunkat. Vagy tán már asszimilálódtunk? Akkor nem kellene sunnyogni...csak ki kell mondani. https://mandiner.hu/cikk/20190405_mozes_szabolcs_szlovakiai_himnuszbotrany_nincs_mentseg

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket