Nyitókép: aktuality.sk

 

Válságkommunikációra kapcsolt át az OĽaNO elnöke, miután érzékelte a magyar himnusz betiltásáról szóló törvénytervezet elfogadása kiváltotta hullámokat.

 

Közösségi oldalán az újabban az MKP kegyeit kereső politikus kétnyelvű bejegyzésben próbált reagálni arra a tényre, hogy 16 fős frakciójából 14-en szintén támogatták a javaslatot (azt, amit egyébként a Most-Híd is megszavazott.)

 

„Nemyslím si, že láska k vlasti sa dá dosiahnuť zákazmi a pokutami.

Nem gondolom, hogy a hazaszeretetet tilalmakkal és bírságokkal lehet elérni „

 

  hirdetes_300x300   

– jött a reakció Matovičtól, akinek vélhetően frakciójának magyar tagja, a magyar himnusz betiltását szintén megszavazó – majd azt a Körképnek adott interjújában így magyarázó – Grendel Gábor fordíthatott magyarra.

 

A Körkép.sk a fentiek után természetesen azonnal megkérdezte Matovičtól, hogy

 

„ez rendben van, de önök is megszavazták a törvényt. Hajlandó azt megváltoztatni úgy, hogy a magyar himnuszt továbbra is lehessen énekelni bárhol, például a DAC stadionjában is? „

 

Mire Matovič azonnal reagált, hogy ő nem szavazott. Ami igaz is, a parlament honlapján található kivonat alapján valóban látható, hogy az OĽaNO 16 fős frakciójából 14 volt jelen, és mind a 14 meg is szavazta. Matovič és frakcióbeli kollégája, Silvia Shahzad nem szavazott, mivel nem volt jelen.

 

Portáluunk ezt követően megpróbálta megtudni Matovičtól azt is, hogy a történések függvényében vajon hajlandó-e aláírásával támogatni a helyzet rendezésére felszólító petíciót. Erre azonban már nem érkezett válasz.

 

Helyette annyit tett hozzá, szlovák választóinak magyarázva a magyar nyelvű üzenetet, hogy

 

„múlt csütörtökön elfogadtunk valamit, amit át kellett volna beszélnünk a kisebbségekkel – de amikor Bugár Most-Hídja azt jóváhagyta, frakciónk többsége megszavazta. Én nem szavaztam.”

 

Íme, az említett kommunikáció:

 

Igro Matovič és Király Zsolt véleménycseréje. Kép: Facebook

 

Igor Matovič érzékeli a helyzet súlyosságát, ezt bizonyítja, hogy a mai napon már több alkalommal hozzászólt a Körkép.sk Facebook-oldalán zajló vitákhoz, a cikkünk elején olvasható üzenettel.

 

A törvény megváltoztatását követelő petíciót itt lehet aláírni, mint ahogy több ezren már meg is tették:

 

Petíció a magyar himnusz megmentéséért – Ha magyar vagy, írd alá

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.