Nyitókép: körkép.sk/archív

 

Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa is reagált a Pátria Rádióban arra a törvénymódosításra, amely szerint május 15-től büntethetik, ha nyilvános eseményeken eléneklik vagy lejátszák a magyar himnuszt, ha nincs jelen a magyar állam hivatalos küldöttsége.

 

Világi saját bevallása szerint meglepődött azon, hogy a 21. században valaki még ilyesmivel foglalkozik.

 

„Szerintem elsősorban azt kellene elérnie Tittel úrnak (az egyik beterjesztő, aki a parlamenti vitában a Mol Arénát és szurkolóit hozta fel példának a törvénymódosítás szükségességét magyarázva – a szerk. megj.), aki a Rózsahegy sportigazgatója, hogy Rózsahegyen énekeljék a szlovák himnuszt, mert ugye ott nem éneklik. És ha ott nem éneklik, akkor nem azt kell megtiltani, hogy a magyar himnuszt ne énekelhessük a dunaszerdahelyi stadionban, hanem azt kellene elérni, hogy ha vannak büszke szurkolóik, akkor énekeljék a szlovák himnuszt. Ezzel szerintem megoldanák Tittel úrnak azt a belső problémáját, hogy úgy érzi, itt erősebb a nemzeti öntudat”

 

 hirdetes_300x300  

mondta Világi, majd a törvénymódosítást megszavazó most-hidas képviselőkre célozva hozzátette, hogy

 

„Gondolom, hogy hiba történt, gondolom, hogy nem vették észre. Valószínűleg az is feladata a képviselőknek, hogy figyeljenek ilyenre ide, de van ilyen, sok törvényt fogadnak el. Az az ígéretet kaptam Bastrnák képviselő úrtól, hogy ezt a törvényt mindenképpen anulálják, és hogy visszaállítják az eredeti állapotba. Az eredeti állapot sem jó, és diszkriminatív állapot, de ha visszaállítják, akkor jobb, mint ami most van.”

 

Bastrnák Tibor a Pátria Rádióban magyarázkodott a himnusz éneklését büntető törvényről

 

Világi Oszkár ezután kiemelte, hogy

 

„A DAC-stadionban mindenképpen fogják énekelni a magyar himnuszt, és amíg akár csak egy szurkoló fogja énekelni, a stadion meg fogja engedni, hogy énekeljék. Ezzel a törvénnyel azt, hogy Szerdahelyen nem lesz magyar himnusz, nem érik el. Amíg a DAC tulajdonosa vagyok, addig fogják énekelni. Hogyha megbüntetnek minket érte, akkor ezt a büntetést is kifizetjük.”

 

A DAC tulajdonosa szerint sokkal fontosabb lenne, hogy a szlovákok kezdjék el a szlovák himnuszt énekelni.

 

„Nekem sokkal fontosabb lenne, hogy a szlovák nemzeti öntudat ne a magyarellenességen alapuljon, hanem azon, hogy büszkék legyenek saját magukra. Szerintem ezt kellene elérnie a képviselőnek.”

 

Világi szerint aggályos, hogy nem tudni, a törvénymódosítást megszavazó szlovák képviselők közül mennyien gondolják, hogy ez jó út.

 

„Itt mindenféle elképzelések vannak mindenféle koalíciók létrehozásáról, és közben megszavazzák ezeket a törvényeket a potenciális koalíciós partnerek (…) Én nem értem, mi történik a szlovák parlament egyes képviselőinek a fejében, meg azt sem értem, hogy mi történik a szlovákiai magyar képviselők fejében. Ezt kellene valamikor tisztázni szerintem.”

 

zárta Világi, megerősítve a Körképen már többször megírt hipotézist, miszerint a leggazdagabb magyar oligarcha a Most – MKP újraegyesülésében érdekelt.

 

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg 8:30-tól.

 

A Körkép.sk iőközben, még reggel petíciót indított a helyzet megoldása érdekében, kérve a parlamentet és az államfőt, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a rendelkezés nem lépjen hatályba. Petíciónkat néhány óra alatt már több ezren írták alá. Ha Ön is támogatni szeretné kezdeményezésünket, az alábbi linken teheti meg. 

 

Petíció a magyar himnusz megmentéséért – Ha magyar vagy, írd alá

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 18 olvasónak tetszik ez a cikk.