Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Egy szlovákiai diplomata szerint nem kizárt, hogy Robert Fico exkormányfő, a Smer pártelnöke és Antonino Vadala, az ’ndrangheta calabriai maffia egyik tagja között 2012-ben zajlott állítólagos telefonbeszélgetésről igenis van tudomása az olasz hatóságoknak.

 

Robert Fico az olasz Le Republicca lap még februárban megszellőztetett információi szerint 2012-ben személyesen telefonált Antonino Vadalával, a korábban Szlovákiában tevékenykedő, drogkereskedelemért letartóztatott olasz maffiózóval. Vadala abban az időben Mária Trošková szeretője és üzlettársa is volt egyben, Trošková később Fico asszisztense lett, nemzetközi találkozókon is részt vett, mint „külpolitikai elemző”. Trošková korábban playmate is volt.

 

Robert Fico a sajtótájékoztatókon azt állítja, hogy a calabriai ügyészség szerint nem létezik a felvétel, amiről a sajtó cikkezett. Ám a nemzetközi oknyomozó központ riporterei szerint meg nem erősített források arra utaltak, hogy létezik.

 hirdetes_810x300  

 

Az aktuality.sk hírportál mai cikkében azt írja, hogy birtokába jutott a külügyi tárcavezető és az olaszországi szlovák nagykövet közti üzenetváltás másolata. Ebben a nagykövet azt írja, hogy a calabriai szervezett bűnözés elleni főügyész „nyomatékosan megerősítette, hogy a calabriai ügyészségnek nincs információja” Vadala és Fico telefonbeszélgetéséről, „de ha lenne is, azt nem osztaná meg a médiával”. Hozzátette, hogy az olasz nyomozócsoportoknak birtokában lehet „valamilyen részinformáció” ezzel kapcsolatban, de az ügyészség nincs birtokában ilyen bizonyítéknak.

 

Az üzenet végén a szlovák nagykövet engedélyt is kér Miroslav Lajčák külügyminisztertől, hogy a kapott információt tovább küldheti „R. Fico-nak”.

 

Az üzenet fontossága abban rejlik, hogy a külügyminisztérium, majd Robert Fico elég képlékenyen kezelték a kapott információt. Ők annyit nyilatkoztak hivatalosan, hogy a calabriai ügyészség megerősítette, hogy nincs ilyen felvétel. Azt már kihagyták, hogy „ha lenne, sem osztanák meg” az információt a médiával, és azt is elfelejtették elmondani a nyilvánosságnak, hogy a nyomozócsoport ettől még rendelkezhet ilyen felvétellel.

 

Ahogy a szlovák hatóságok berkeiből is gyakran szivárog ki információ a sajtóhoz, például a vietnami emberrablási ügy kapcsán, vagy Kuciak-gyilkosság vonatkozásában, úgy az olasz média is rendelkezhet jó információkkal. A feltételes mód indokolt, de nem szabad elfelejteni, hogy a Fico és Vadala közti telefonbeszélgetést azóta az olasz oknyomozó újságírók szövetsége (IRPI) és a cseh oknyomozó központ is megerősítette.

 

Fico szempontjából a kategorikus tagadás nem meglepő. Kínos kérdéseket kénytelen elkerülni például a Bonaparte-beli luxuslakása kapcsán, a Szlovákiában tevékenykedő olasz maffia és korábbi, magas beosztású kormányhivatalnokok kapcsolatáról (Trošková és Jasaň) és az utóbbi időben arról is felreppentek információk, hogy a Gorilla-ügy kirobbanása előtt személyesen is belehallgathatott a szlovák politikum széles körét kompromittáló felvétel másolatába.

 

Kočner Glváčot akarta belügyminiszternek, Haščák 1 milliót fizetett a Gorilla felvételért

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!