Nyitókép forrása: cas.sk

 

Azzal, hogy Andrej Kiska államfő nem egyszerűen visszaküldte a parlamentnek átolvasásra az állami jelképekről szóló törvény módosítását, hanem megvétózta, nehéz helyzet elé állította a Most-Hidat és a kormánykoalíciót.

 

Elnöki vétó esetén ugyanis a javaslat módosítására nincs lehetőség, a parlament vagy megtöri az elnöki vétót, és átviszi az „idegen ország” himnuszának éneklését betiltó és szankcionáló törvényt, vagy leszavazza, és az SNS kezdheti elölről az egész procedúrát, amelyet eredetileg a szlovák hokimezek miatt indított.

 

Ha az SNS enged a Most-Híd-nak, akkor hónapokba telik, mire a parlament újra tárgyalhat a már (elvileg) javított törvényről. A szlovák nemzetiek számára ráadásul nem csak az időveszteség problémás, hanem az arcvesztés is: mégiscsak a Szlovákiában élő magyarok ellenállása miatt nem tudta átvinni akaratát egy olyan kérdésben (szlovák címer a jégkorongválogatott mezén), amit ő vetett (és fújt) fel.

 hirdetes_300x300  

 

Kiska megvétózta a himnusztörvényt

 

Az SNS a vétó megtörését  preferálja

 

Danko nem véletlenül hangsúlyozta pénteken is, hogy a törvény nem tiltja be egyetlen ország himnuszát sem, de kiköti, hogy szlovák nemzeti ünnepnapokon, emléknapokon és államünnepeken csak a szlovák himnusz szólhat vagy énekelhető, kivéve, ha nincs ott az adott másik ország hivatalos delegációja.

 

Ez a jóindulatúnak látszó értelmezés azonban nem feltétlenül igaz. A törvény annyira általánosan fogalmaz, hogy könnyen vissza lehet vele élni és súlyos bírságokat kiróni. Az SNS elnöke igyekszik elvenni az élét a törvénynek, és jelezte, hogy annak elfogadása után (!) hajlandó tárgyalni a pontosításokról. Vagyis, az SNS a vétó megtörését  preferálja.

 

A Most-Híd a himnusztörvényről: Kiska felrúgta az úriemberi egyezséget

 

Mit lép a Most? 

 

A Most-Híd Kiska vétója után azt nyilatkozta, hogy az államfő „felrúgta az egyezségüket” és csak „fokozza a feszültséget”.

 

A Most-Híd most nehéz döntés előtt áll. Ha kikényszeríti a törvény elvetését a koalícióban, akkor újra szembekerül az SNS-szel (kettejük viszonya már most sem túl rózsás). De ha átmegy a törvény, akkor buknia kellene a koalíciónak. Nem azért, mert Bugár korábban azt nyilatkozta, hogy ha másodszor is átmegy a javaslat, akkor kilépnek a kormányból, hanem azért, mert csak akkor mehet át a javaslat, ha a másik két kormánypárt az ellenzékkel szavaz. Ez pedig a koalíciós szerződés felrúgásának minősül.

 

A második eshetőség nem annyira lehetetlen. A törvényt első körben 108 képviselő szavazta meg, ebből 9 volt most-hidas.

 

Himnusztörvény, MKP petíció – Berényi: Aki megszavazta, nem való a parlamentbe. Menyhárt: A Most-Híddal is tárgyalni kell

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!