Nyitókép forrása: webnvoiny.sk – SITA/Diana Černáková

 

Štefan Harabin minden valószínűség szerint saját pártot alapít, jelentette ki Andrej Kiska köztársasági elnök a TA3 hírtelevízió V politike (A politikában) című műsorában. Az államfő a „régiókból származó információkra” hivatkozva azt mondta, polgármesterek említették neki, hogy Harabin megkereste őket, nem csatlakoznak-e hozzá egy új párt keretében.

 

Harabin az elnökválasztás első fordulójában 15 százalékot szerzett, ezzel a harmadik legjobban szereplő elnökjelölt volt, megelőzve Marián Kotlebát és František Mikloškot is. Az államfőválasztás második köre után a szlovákiai közéletben is többször felmerült a kérdés, mihez kezd a kétes hírű legfelsőbb bíró ekkora támgoatottsággal.

 

Harabin a választások után azonban elutasította annak lehetőségét, hogy a politikában folytassa pályafutását, mint mondta, ő bíró akar maradni.

 hirdetes_400x285  

 

A több mint 300 ezer szavazatot gyűjtő bíró saját magát az elnökválsaztás győztesének kiáltotta ki, bár a második körbe nem került be. A meredek állítás annak a sajátos értelmezése, hogy ellentmondásos megnyilvánulásai ellenére is meglepően sok szavazatot kapott.

 

Ahogy arról korábbi elemzésünkben beszámoltunk, a szlovákiai politikai paletta jelentős átrendeződésen mehet keresztül. Megjelentek a balliberális pártok, amelyek Zuzana Čaputová megválsztott elnök sikerét meglovagolva a felméréseken rögtön 14 százalék körüli támogatottságot szereztek. Andrej Kiska hamarosan lekösző államfő pedig saját pártot akar alapítani, bár egyelőre nem tudni, pontosan milyen formációról van szó.

 

Ezzel párhuzamosan a jobboldali liberális SaS pártpreferenciái csökkentek, a Smer továbbra is stagnál, a Most-Híd most már ténylegesen 5 százalék alá süllyedt.

 

Ha Harabin valóban új pártot alapítana, az a Smer és az SNS súlyát változtatná meg, és a szlovák kormánypártok oldalán olyan megosztottság alakulna ki, mint ami eddig csak az ellenzéki jobboldalon volt tapasztalható.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!