Nyitókép: TASR

 

49 éves korában elhunyt Martin Slobodník, szlovák sinológus, tibetológus, fordító, történész, publicista, a pozsonyi Comenius Egyetem dékánja. A hírt az egyetem szóvivője is megerősítette a TASR-nek.

 

Prof. Mgr. Martin Slobodník, PhD. 1970. április 10-én született Pozsonyban. A Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karán kínai nyelvből és kultúrából szerzett diplomát, emellett két évig a Pekingi Egyetemen is tanult.

 

 hirdetes_400x285  

Tanulmányainak befejezése után a Szlovák Tudományos Akadémia Orientalisztikai Intézetében végezte a doktoranduszi tanulmányait, majd két évig tibeti nyelvet és kultúrát tanult a Bonni Egyetemen.

 

2007-ben világtörténelemből habilitált, majd 2007-től 2013-ig a Comenius Egyetem Kelet-Ázsiai Tanulmányok Tanszékének vezetője volt. Slobodník 2013-ban lett a bölcsészkar fejlesztésért és információs technológiákért felelős dékánhelyettese, 2017 májusában pedig a nemzetközi kapcsolatok is a hatáskörébe kerültek. A Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánjává 2019. február 1-jén nevezték ki.

 

Martin Slobodník tudományos munkáiban és kutatásaiban a kínai–tibeti viszonyokkal, valláspolitikával, valamint a a 20. század 50-es és 60-as éveinek csehszlovák–kínai kapcsolataival foglalkozott, emellett számos európai és ázsiai egyetemen adott elő.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.