Nyitókép forrása: fakt24.sk

 

Robert Kaliňák, korábbi smeres belügyminiszter és volt parlamenti képviselő lehet a Smer jogi csapatának az első embere. Ahogy azt korábban Robert Fico jelezte, a legnagyobb kormánypárt egy jogászcsoportot akar ráállítani a sajtó – szerintük – túlkapásaira.

 

„Egy erős jogi csapatot hoztunk létre, amely összegezni fogja az eddigi eseményeket és amely monitorizni fogja az önök viselkedését a következő napokban, hetekben és hónapokban”

 

mondta Robert Fico smeres pártelnök március végén, szokásos, a médiát keményen bíráló kijelentései végén. A SME napilap információi szerint a jogászcsapat első embere nem lesz más, mint a Smer egyik alelnöke, Robert Kaliňák, aki a Kuciak-gyilkosság utáni belpolitikai válság elején volt kénytelen lemondani posztjáról, és aki a múlt év végén mondott le parlamenti mandátumáról.

 

 hirdetes_300x300  

Kaliňák a SME-nek megerősítette a jogi csapat létét, azt azonban nem, hogy ő lenne a vezetője a csoportnak.

 

„Ha sérültek a Smer párt érdekei, helyre fogjuk hozni”

 

mondta azokra a sajtóban megjelent cikkekre utalva, amelyek szerinte „kitalált vagy férevezető” információkat tartalmaztak.

 

Kaliňák kapcsolata a sajtóval sosem volt annyira kiélezett, mint Robert Ficoé, de azért neki voltak már kínos ügyei. 2011-ben a Pravda napilap egyik szerkesztőjét dorgálta meg, amiért nem foglalkozott „elég aktívan” az neki adott tippel. Kettejük telefonbeszélgetésének leirata pedig nyilvánosságra került.

 

A Smer sajtó elleni hadjárata nem merül ki a jogi eljárások megindításának lehetőségével. A legnagyobb kormánypárt és az SNS olyan sajtótörvényt akar előkészíteni, amely újra bevezetné a politikusi válasz lehetőségét, nyomtatott és online médiumoknál egyaránt. A sajtó munkatársai nem örülnének a rendelkezésnek, tekintve, hogy jelenleg is kötelességük megkérdezni minden érintett félt egy adott írás kapcsán. Ez persze nem mindig sikerül, a Smer például rendszeresen elkerüli a kínos kérdésekre való válaszadást. Ráadásul, míg egy újságírót kötnek bizonyos szabályok, a politikus a válasz keretében gyakorlatilag bármit állíthat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!