Nyitókép forrása: ta3.com/reprofotó

 

A Most-Híd mai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a párt nem támogatja a szlovák állami szimbólumokról szóló, a külföldi országok himnuszát szankció mellett betiltó törvényt, amit Andrej Kiska köztársasági elnök megvétózott.

 

Solymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy a parlament ettől még megtörheti az elnöki vétót, ezért a Most-Híd azzal a lehetőséggel is számol, hogy a pártnak törvénymódosító jogalkotási folyamatot kell indítania.

 

Mint arról korábban beszámoltunk, mivel Andrej Kiska köztársasági elnök nem módosítási javaslatokkal küldte vissza törvényt, hanem megvétózta. Így a javaslat módosítására nincs lehetőség, a parlament vagy megtöri az elnöki vétót, és átviszi az „idegen ország” himnuszának éneklését betiltó és szankcionáló törvényt, vagy leszavazza, és az SNS kezdheti elölről az egész procedúrát, amelyet eredetileg a szlovák hokimezek miatt indított.

 hirdetes_810x300  

 

Gál Gábor (Most-Híd) igazságügyi miniszter elmondása alapján a Most-Híd, a problémát úgy akarja feloldani, hogy még a második szavazás (tehát a május 9-én kezdődő ülésszak) előtt elindítják a törvény módosításának jogi folyamatát, ami kiküszöbölné azokat a problémákat, amelyeket jelenleg a kormánypártok tagadnak: miszerint büntethetővé válik a nem szlovák himnusz éneklése az országban. A Most-Híd által tervezett módosításról a koalíciós kompromisszum szerint a parlament gyorsított eljárásban döntene majd. Ez alapján a törvény vitatott paragrafusai csak pár napig lennének érvényben.

 

Himnusz-ügy: Kiska szorult helyzetbe hozta a Most-Hidat, az SNS inkább újra átnyomná a törvényt

 

A Most-Híd nem támaszt akadályt

 

A fentiekből egyértelmű, hogy a Most-Híd nem akarja megtorpedózni az SNS számára fontos, szlovák címer használatát is szabályozó törvényt, ezért kompromisszumot kötöttek. A kérdés az, hogy az utólagos módosítás (a szankciók és a tiltások eltörlése) átmegy-e majd a parlamenten.

 

A Most-Híd miniszterei és képviselője ráadásul kerülik annak említését, hogy a törvény betiltaná a magyar himnuszt, helyette azzal érvelnek, hogy a módosítás nem fogalmaz elég konkrétan, túl általános, sokféleképpen értelmezhető, ezért váltott ki „heves érzelmeket” Dél-Szlovákiában.

 

Nem csitulnak a himnuszügy következményei: Egység a Felvidéken, riadalom a politikában

 

A sajtótájékoztatón részt vett Bastrnák Tibor most-hidas frakcióvezető is. Mivel ő a képviselői klub vezetője, elvileg az ő felelőssége, hogy a Most-Híd támogatásával is sikerült elfogadni a himnusztörvényt. A botrány első napjaiban Bastrnák felajánlotta lemondását – természetesen a vegyespárt vezetősége nem fogadta azt el.

 

„Azt kell mondjam, ez egy tipikus kisebbségi dolog, amit én nagyon is megértek, hiszen megértünk mi már nehéz éveket. De azt is el kell mondanom, hogy az elmúlt 10 évben, amióta a Most-Híd ott van a parlamentben, a többségi nemzet és nemzeti kisebbségek együttélése sokat javult, (…) Csak azért tudjuk módosítani ezt a törvényt, mert a Most-Híd ott van a parlamentben és szerencsére a kormányban is

 

fogalmazott Bastrnák.

 

Himnuszügy – Ondrej Dostál a Körképnek: A koalíció ezzel az előrehozott választásokra is játszhat (Interjú)

 

Előzmények

 

A himnusztörvényt március 27-én fogadta el a parlament 108 támogató szavazattal, 9 most-hidas képviselő is igennel voksolt, köztük több magyar nemzetiségű képviselővel. A sajtóban április elején jelentek az első hírek arról, hogy a törvény olyan általánosan fogalmaz, hogy lényegében betiltja  külföldi országok himnuszának éneklését is, mégpedig a maximálisan kiróható 7000 eurós pénzbírság terhe mellett.

 

A legtöbben úgy vélik, hogy a most-hidas képviselők hanyagságból egyszerűen nem nézték meg, miről szavaznak. Pedig volt rá lehetőségük, a törvény a jogalkotási folyamat részeként végigment egy sor bizottságon, tárcaközi egyeztetésen, parlamenti vitán. A Most-Híd képviselői vagy nem emeltek kifogást, vagy nem vettek részt a törvény tárgyalásánál.

 

Bugár a himnusztörvényről: Én csesztem el

 

És bár most az SNS és Bugár Béla pártja is azt próbálja hangsúlyozni, hogy a törvény nem más országok himnuszainak betiltását célozza, ennek ellentmond az a körülmény, hogy a javaslat egyik beterjesztője és kidolgozója, Dušan Tittel kifejezetten a dunaszerdahelyi DAC-szurkolók magyar himnusz éneklését jelölte meg a törvénymódosítás egyik okaként.

 

Az SNS még mindig nem érti: “Szlovák állampolgárok Dunaszerdahelyen a magyar himnuszt? Hát hogyan?”

 

A Most-Híd politikusai az ügy napvilágra kerülésekor bocsánatot kértek a felvidéki magyaroktól a „hibáért”, majd néhány  nap leforgása alatt már arról szóltak nyilatkozataik, hogy igazából nem is történt semmi gond, mivel a törvény túl általános, és mindenki rosszul értelmezi.

 

A himnusz megmentéséért több vonalon is indult aláírásgyűjtés – a Körkép.sk által indított online petíciót egy nap alatt több mint 5000-en írták alá.

 

Gyűlnek az aláírások a magyar himnusz megvédésére – Friss számok

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!