Nyitókép forrása: nrsr.sk

 

A Focus-ügynökség áprilisi felmérése szerint továbbra sem éri el a parlamenti küszöböt a Most-Híd. Az MKP sem tudott érdemben erősödni, a március végi 3,1 százalékról csak 3,6 százalékra jött fel.

 

A felmérést április 8. és 14. között készítették, vagyis a himnuszbotrány kirobbanása után.

 

A felmérés szerint, ha most zajlottak volna a választások, azt a Smer nyerte volna meg 19 százalékkal. A második helyen 13,4 százalékkal továbbra is tartja magát a PS-SPOLU balliberális koalíció. Harmadik helyen Marián Kotleba és az ĽSNS végzett 10,5 százalékkal.

 hirdetes_810x300  

 

Focus-felmérés: Küszöb alatt a Most-Híd és az MKP

 

A korábban rendszeresen második helyen debütáló SaS a negyedik helyre szorult vissza (10,1 százalék), a liberálisokat Boris Kollár és a Sme rodina követi 9,4 százalékkal. Az OľaNO-NOVA 9,1 százalékkal jutna be a parlamentbe hatodikként. Az SNS utolsó előttiként végezne 7,5 százalékkal, Andrej Dankóéknak láthatóan nem vált be a szlovák címer használatával kapcsolatos téma. A parlamentbe utolsóként a KDH kerülne be 6,8 százalékkal, miut§n az elmúlt időszakban a korábbinál kevesebbszer került reflektorfénybe.

 

A parlamentbe nem kerülne be sem az MKP, sem a Most-Híd. Ez utóbbi 4,7 százalékot kapott a Focustól.

 

Loading...

Loading…

 

Mandátumok

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, a jelenlegi kormánykoalíció képviselői helyeit nem érdemes vizsgálni, a vegyespárt kiszorulásával mindössze 46 mandátumuk lenne.

 

Néhány koalíciós variációt azonban felsorolunk:

 

Smer-SNS-KDH-Sme rodina: 75 mandátum – nincs meg a kormányalakításhoz szükséges többség, frakciókból kilépő képviselőkkel is csak szűk többséget szerznének.

 

Smer-SNS-ĽSNS-KDH: 76 mandátum – nagyon szűk többség, nem épp kényelmes megoldás, ugyanaz a helyzet, mint az előbbi esetben. Érdekes azonban, hogy a Sme rodina súlya egyértelműen megnőtt a lehetséges kormányalakítás szempontjából.

 

Smer – SNS – ĽSNS – KDH – Sme rodina: 93 mandátum – alkotmányos többség, de ebből a formációból könnyedén kivehető vagy a KDH vagy az SNS, akkor viszonylag kényelmes többség jönne létre.

 

PS-SPOLU – SaS – OľaNO-NOVA – Sme rodina – KDH – 86 mandátum. Ez az ötpárti koalíció nagyon eltérő ideológiájú pártok szövetsége lenne, kérdés, mennyire tudnának összedolgozni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.