Nyitókép: Penta archívuma

 

A Penta befektetési csoport bemutatta zászlóshajóját, vagyis a Pozsonyhoz tartozó Lamacson épülő új Bory kórházat. Pontosan arról a kórházról van szó, ami iránt az állam is érdeklődik a pozsonyi Rázsochy kórház sikertelen projektje után.

 

Eduard Maták, a Penta egészségügyi felelőse azonban egyértelműen kizárta azt a lehetőséget, hogy az épületet eladnák az államnak.

 

 hirdetes_810x300  

A kórház jelenleg építés alatt áll. Az alapokat már letették, s csakhamar megkezdődik az első emelet építése.

 

A Penta 14 csúcsminőségű műtőt, újgenerációs sürgősségi ellátást, 8 szülőszobát, illetve robotikus gyógyszerkészítőt ígér, az egyágyas szobák pedig standardnak számítanának az új egészségügyi központban. A Penta tervei szerint a kórházban összesen 400 beteg számára biztosítanának fekvőhelyet.

 

240 millió eurós befektetés

 

Az új kórház építését tavaly kezdték el, és a tervek szerint 2022-ben kezdené meg a működését. A teljes beruházás összege 240 millió euró.

 

A kórház a pozsonyi Lamacs városrészben található, nem messze a Bory Mall bevásárlóközponttól és az újonnan épülő Bory Home lakókomplexumtól, ami szintén a Penta projektjei közé tartozik.

 

A tervek szerint a kórház mellett egy szállót is felépítenek az alkalmazottak számára.

 

Az épület ötemeletes lesz, egy szint lesz a föld alatt, négy pedig a föld felett. Az alagsorban fog helyet kapni a nukleáris gyógyászat és a sugárkezelés, illetve itt lesz a konyha és a képzési központ is.

 

Az új kórház vizualizációja. Forrás: Penta archívuma

 

Az első emeleten elsősorban a rendelők és a sürgősségi ellátás kap majd helyet. A második emeletre tervezik a műtőket, a szülőszobákat, az intenzív osztályokat és az egynapos beavatkozásokat. A további két emeleten kap helyet az épület technikai háttere.

 

A kórház összesen 53 ezer négyzetméteren fog elterülni. Az épületen elsősorban az üveg fog dominálni, hogy a kórházba minél több természetes fény jusson be.

 

Ján Klimko, a projektcsapat egyik tagjának elmondása szerint összesen 30 külföldi kórházat jártak végig, és amit lehetett, azt az új kórházon is alkalmazni fogják.

 

A kórházban a központi gyógyszerkészítés mellett csőpostarendszer is fog működni a vérminták és az egyes gyógyszerek gyors szállítása érdekében. Ezenfelül néhány beteg mozgását monitorral fogják figyelni, hogy az orvosoknak és a nővéreknek tudomásuk legyen arról, hogy hol tartózkodnak.

 

A kórházi ágyak chipekkel lesznek felszerelve annak érdekében, hogy a műtét előtt meg tudják nézni azt, hogy az adott beteg még a szobán van-e, vagy már az előkészítőben.

 

Az új kórház vizualizációja. Forrás: Penta archívuma

 

Kikosarazták az államot

 

Az építés alatt álló kórházat az állam is szívesen tudná be a magáénak, mivel a saját projektje Rázsochyn az évek elteltével már az enyészeté lett. Peter Pellegrini kormányfő szerint egy új állami kórház létrejöttének egyik lehetséges alternatívája a Penta kórházának megvásárlása.

 

 „Állami egyetemi kórházat akarunk, amit vagy Rázsochyn fogunk megépíteni, vagy megvásároljuk a Penta-féle Boryt, és az állam szükségleteihez alakítjuk“

 

– jelentette ki Pellegrini tegnap. A Pentának a lehető legrövidebb időn belül el fogja küldeni a hivatalos árajánlatot a kórház megvásárlására.

 

Maták azonban elutasította azt a lehetőséget, hogy a kórházat eladják az országnak. Állítása szerint nem látják értelmét ennek a tettnek.

 

 „Nem látok okot arra, hogy rögtön az építkezés elején bármit is eladjunk, főleg nem az államnak. Úgy gondolom, hogy az állam nem képes effektíven menedzselni a kórházi ellátást Szlovákiában. Ezt bizonyítja az is, hogy a Rázsochy projektről már 30 éve beszélnek, de még odáig sem jutott el, hogy lebontsák“

 

– mondta Maták.

 

Amennyiben hivatalos árajánlatot kapnak a kórház megvásárlására, el fogják utasítani.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!