Nyitókép: Monkey Business Images/shutterstock

 

„Az ingyenebéd nem azt fogja jelenti, hogy a szülőknek már nem fog kelleniük fizetni a gyerekük ebédjéért” – hívta fel a figyelmet Michal Kaliňák, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) szóvivője a Független és Objektív Újságírás Központja (CenPress) által szervezett vitán.

 

Kaliňák rámutatott arra, hogy az önkormányzatok az ételek árát az élelmiszerárakból kiindulva határozzák meg, de emellett figyelembe veszik a rezsiköltségeket is (energia, bérek és egyebek).

 

 hirdetes_300x300  

„Az állami támogatás ellenére sok önkormányzat nem fogja tudni megengedni magának azt, hogy ne vegye igénybe a szülők anyagi hozzájárulását“

 

– mondta Kaliňák, majd hozzátette, hogy az önkormányzatok és a szülők is csak most ismerkedtek a rendszerrel.

 

„Például a szülők csak most ismerkednek azzal a szabállyal, hogy ha nem jelentik le időben a gyerekük ebédjét, akkor ki kell fizetniük az árát”

 

– magyarázta.

 

A ZMOS szóvivője az önkormányzatok azon aggályait is tolmácsolta, hogy az új rendelkezés milyen anyagi terheket fog rájuk kiróni a megmaradt étel likvidálása estén.

 

„Becsléseink szerint 25 liter megmaradt ebéd likvidálása 7–8 euróba fog kerülni”

 

– mondta Kaliňák.

 

A szóvivő szerint az ingyenes ebéddel a szociálisan hátrányos helyzetben lévő családokon ugyan tudnak segíteni, de azoknál a családoknál, akik nincsenek rászorulva az ingyenes étkeztetésre, nem látja érelmét a rendelkezésnek.

 

„Nem tudjuk elképzelni, hogy miként fog működni ez az egész, ha az állami támogatás összegét az induláskor kimerítjük a technikai felszerelés beszerzésére és arra az új személyzetre”

 

– hangsúlyozta.

 

Az új törvény értelmében 2019 januárjától az óvodák utolsó évfolyamába járó gyerekek ingyenes ebédre jogosultak. Az alapiskolás diákokra szeptembertől lesz érvényes az új rendelkezés. A Smer-SD képviselői fejenként 1,20 euróban határozta meg a napi támogatás összegét, azokon a napokon, amikor a gyerek részt vesz a tanítási órákon és az oktatási intézményben ebédel.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!