Nyitókép forrása: TASR

 

Sorra jelennek meg a vitatott törvénymódosítások az oktatásügyben. A pedagógusi közösség szerint nem átgondoltak a kormánypártok javaslatai.

 

Kötelező óvodai látogatás ötéves kortól, a kötelező angol nyelv eltörlése, és ingyen ebéd, ami mégsem ingyenes. Csak pár példa a már elfogadott, vagy épp most tervezett javaslatok közül amit a kormánypártok át akarnak vinni a parlamentben.

 

Kötelező óvodai látogatás

 hirdetes_810x300  

 

A kormánypártok minden szakmai vagy nyilvános vita nélkül a parlament elé terjesztették a kötelező óvodai látogatásról szóló javaslatot, ami szerint öt éves kortól legalább egy évet óvodában kell töltenie a gyermekeknek. A javaslattal nem maga az óvodai látogatás a probléma, hanem hogy nélkülöz minden szakmai és nyilvános vitát. Pedig a gyerekek épp úgy megfizethetik az árát, mint az önkormányzatok.

 

A Denník N vonatkozó cikke helyesen világít rá, hogy a törvény elfogadásával közel 750-nel több óvodai pedagógusra és 70-nel több óvodai asszisztensre lenne szükség országszerte – miközben az elhanyagolt oktatási rendszer nem épp vonzó perspektíva a pályaválasztók számára.

 

Persze csak akkor van szükség ennyi pótlólagos munkaerőre, ha az óvodák nem mondják azt, hogy akkor az ötévesnél fiatalabb gyermekeket nem veszik fel. A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása, a ZMOS meglepődött a javaslaton. Mivel az óvodák a községek fenntartása alá esnek, nehezményezik, hogy meg sem kérdezték őket a témáról, az pedig már csak hab a tortán, hogy minden előzetes elemzés nélkül akarják bevezetni. Például nem vizsgálták meg, milyen hatással lenne a települések költségvetésére.

 

Újra bevezethetik a kétszintű érettségit szlovák nyelvből

 

Ha az önkormányzatok nem akarják cserbenhagyni a szülőket és a gyerekeket, akkor növelniük kell óvodáik kapacitását, hogy be tudják fogadni azokat az ötéveseket is, akiket szüleik alapesetben nem íratták volna be óvodába. Nem beszélve az alkalmazottak felvételéről, ami szintén nem egyszerű feladat: egyrészt az óvópedagógusok hiánya, másrészt a szigorú előírások miatt.

 

A javaslat könnyen oda vezethet, hogy a gyéren lakott vidékeken még nehezebb lesz fenntartani az óvodákat, a sűrűn lakott régiókban pedig nehezebb lesz bejuttatni a gyerekeket, a kapacitások hiányában.

 

A kormánypártok természetesen a településeket vádolják, pontosabban a polgármestereket, amiért a korábbi figyelmeztetések ellenére nem bővítették az óvodák kapacitását. (Megjegyezzük, erre vonatkozó pályázati kiírás történt az elmúlt években, ám aligha volt elég, hogy országos előrelépés szülessen ebben a kérdésben).

 

Kiska megvétózta Lubyová pedagógusokról szóló törvénymódosítását

 

Ingyen ebéd, ami pénzbe kerül

 

A Smer egyik nagy kampányfogása volt a tavaly elfogadott ingyenes étkeztetési program. Ahogy arról korábban írtunk, a program nem egészen az, aminek nevezik a smeres politikusok. Az állami hozzájárulás a legtöbb helyen nem fedezi az élelmiszer-alapanyagokat, ahol pedig fedezi, ott a szülőknek az iskolai konyha fenntartásához kell hozzájárulniuk.

 

A ZMOS csütörtöki sajtótájékoztatóján figyelmeztetett is arra, hogy az ingyen étkeztetési program nem jelenti azt, hogy a szülőknek nem kell anyagilag hozzájárulni a diákok ebédjéhez. Azt is elismerte, hogy az egész rendszerrel az önkormányzatok és a szülők is csak most ismerkednek. Nem tisztázott például, mi a sorsa a hirtelen betegség miatt otthon maradó gyermek el nem fogyasztott ebédjével, amelynek likvidálási költségei is vannak.

 

Az érem másik oldala, hogy a étkeztetéshez az állam mindenhol 1,20 euróval járul hozzá nap/főre lebontva. Ám nyilván vannak régiók, ahol ez még az alapanyagokra sem elég.

 

Lubyová szerint nem bizonyították, hogy plágiummal szerzett titulust Andrej Danko

 

Eltörölnék a kötelező angol nyelvet az alapiskolákon

 

Martina Lubyová (SNS) oktatási miniszter eltörölné az angol nyelv kötelező oktatását az alapiskolákon, és visszavezetné a kötelezően választható megoldást, amely szerint a diákok eldönthetnék, az iskola által felkínált idegen nyelvek közül melyiket akarják tanulni. Az oktatási tárcavezető szerint bár az angol valóban a világ domináns nyelve, de a francia és a német is világnyelv. Elmondása szerint az ország nyugati részében a német, a keleti végeken az orosz lehetne hasznosabb a diákok számára.

 

A minisztérium terveiről egyelőre sok konkrétumot nem tudni, de már most megosztja a szakmai közösséget. Az angol nyelv ugyanis – állítják Lubyová tervének ellenzői – nem csak egy világnyelv a sok közül, hanem kétségkívül monopolhelyzetben van az informatikában, domináns a turisztikában és a diplomáciában.

 

És persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a kötelező angol nyelv oktatásának bevezetésekor az iskolák és fenntartóik keményen küzdöttek, hogy előteremtsék az ehhez szükséges pénzt, és alkalmazni tudják a megfelelő számú angol nyelvet oktató munkaerőt. Mire sikerül mindezt biztosítaniuk, és alkalmazkodnak az új feltételekhez, az oktatási minisztérium felrúgná az egészet, új helyzetet – és vele új költségeket és nehézségeket – teremtve.

 

Nem lesz mindenhol ingyenes az ingyenebéd

 

 

Lubyová megsértette az offshore-ellenes törvényt, Pellegrini szerint mégsincs probléma

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.