Ma délelőtt a Legfelsőbb Bíróság bizonyíték hiányában úgy határozott, hogy Jaromír Čižnár legfőbb ügyész nem tudta alátámasztani kellően bizonyítékokkal indítványát, hogy Marián Kotleba pártja szélsőséges, fasiszta párt, ezért a párt feloszlatásár kezdeményezett beadványt elutasították.

 

Megszületett a döntés: nem oszlatják fel a Mi Szlovákiánk Néppártot

 

Frissítve: 17:23 – Andrej Danko (SNS) szerint a Szlovák Nemzeti Párt tiszteletben fogja tartani a Legfelsőbb Bíróság döntését, de kizárta az ĽSNS-szel való együttműködést.

 

 hirdetes_400x285  

Peter Pellegrini (Smer) kormányfő szintén tiszteletben tartja a bírósági döntést. jelezte,meggyőződése, hogy a fasizmus bármilyen formája, jelképei terjesztése, a holokauszt és több millió ember halálának tagadása ellentétes a demokrácia elveivel, és egy modern társadalomban nincs ilyen elemeknek keresni valójuk.

 

„A demokratikus pártok rendkívül fontos feladata, hogy ne az ilyen ideológiai dezinformációk alapján ítéljék meg az ilyen elemek választóit, helyette inkább kínáljanak számukra valódi, a legégetőbb problémákra válaszokat adó megoldásokat. Így az emberek nem kényszerülnek hasonló az ilyen pártok megválasztására”

 

fogalmazott.

 

Gál Gábor, most-hidas igazságügyi miniszter a sajtónak válaszolva elmondta, hogy tiszteletben tartja a bíróság döntését, de számára a Mi Szlovákiánk Néppárt továbbra is fasiszta jellemvonásokkal rendelkezik, még ha kifinomultabban is, mint korábban.

 

Veronika Remišová szerint a legfőbb ügyészt terheli a felelősség a bíróság döntéséért, mert rendkívül rosszul előkészített indítvánnyal fordult a taláros testülethez.

 

„A jelenlegi helyzet csak segített a pártnak (az ĽSNS-nek – a szerk. megj.) láttatni magát és legitimizálni egy Szlovákia számára káros ideológia megjelenését”

 

fogalmazott a facebookon megjelent bejegyzésében.

 

A Smer a fentiekkel kapcsolatban „nem kívánja kommentálni” a döntést, de azt „ebben a kérdésben tiszteletben tartja”.

 

Richard Sulík, az ellenzéki SaS elnöke szerint „kifejezetten ostobának és károsnak” nevezte Jaromír Čižnár beadványát, amely csak növelte Kotleba szimpatizánsainak táborát.

 

Andrej Danko, az SNS elnöke a Smerhez hasonlóan szintén „tiszteletben tartja” és „nem kívánja kommentálni” a bíróság döntését.

 

A Most-Híd szerint a mai döntés „bizonyítékok hiányában született”, ami az ő olvasatukban „nem jelenti az ĽSNS által hirdetett nézetek legalizálását”. Bugár Béla a facebookon közölte, tiszteletben tartja a Legfelsőbb Bíróság döntését, de elítéli az ĽSNS politikáját.

 

„A LSNS képviselői megkérdőjelezik a demokrácia alapelveit, az alapvető emberi jogokat és gyűlöletet szítanak. Kotleba pártja egy bűnös rendszert és ideológiát éltet, ami ellentétben van az alkotmánnyal és a Híd alapelveivel is.”

 

fogalmazott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!