Nyitókép: info.sk

 

A parlament Alkotmányjogi bizottsága ma tárgyalta a himnusztörvényként elhíresült, az Állami szimbólumokról szóló jogszabályt, melyet az államfő adott vissza újratárgyalásra.

 

Fű alatt átvitték: bírságolhatják a magyar himnusz eléneklését – nem csak a meccsek előtt

 

A bizarr esetről a törvényjavaslat magyar himnuszt tiltó paragrafusára már annak március végi megszavazása előtt is figyelmeztető Ondrej Dostál ellenzéki képviselő számolt be.

 hirdetes_400x285  

 

Himnuszügy – Ondrej Dostál a Körképnek: A koalíció ezzel az előrehozott választásokra is játszhat (Interjú)

 

Dostál szintén az Alkotmányjogi bizottság tagja, és jelen volt a mai szavazásnál, mely az elnöki vétó letöréséről szólt, és mely lehetővé teszi, hogy a jogszabály életbe lépjen.

 

„Az elnöki vétó letörésére az összes képviselő többségére van szükség. Az Alkotmányjogi bizottság esetében a 13-ból 7 képviselőre. A bizottság elnöke, Madej először 8 szavazatot számolt össze, ami azt jelenti ,hogy a teljes koalíció + a fasiszták megszavazták. A teljes koalíció viszont a Most-Hídas Sárközy Irént is jelenti. Miközben ez a párt jelezte, hogy annak ellenére, hogy a magyar himnusz betiltását ő maga is megszavazta, mivel nem figyelt oda eléggé, ezúttal ellene lesznek. Sárközy képviselőnő azonban felemelte a kezét akkor is, amikor Madej megkérdezte, hogy ki van ellene”

 

– írja Dostál.

 

A parlamenti bizottságban 7 szavazattal így is összejött a többség (SMER-SD + SNS + ĽSNS).

 

Sárközy Irén (Most-Híd) háttal, a második sorban, középen, Kép: Facebook

 

„Nem kellene a haját igazgatnia, amikor szavazunk“, szólt oda Madej Sárközynek Dostál beszámolója alapján, amikor azt magyarázta, miért számolt össze nyolc szavazatot.

 

„Ha követték, milyen vihart kavart a magyar médiában a himnusz betiltása, amit a Most-Híd képviselői is megszavaztak, el tudják képzelni, milyen botrány lett volna, ha csak véletlenül is, de ismét megszavazzák. A Most-Híd szerencséjére ezúttal nem Sárközy képviselőnő, hanem Madej bizottsági elnök bakizott“ – fogalmaz Fb-bejegyzésében Ondrej Dostál, aki tanulságként azzal zárta beszámolóját, hogy „ha szavazás van, ne igazgasd a hajadat.“

 


Mind ismert, május 5-én 14.00 órára több ezer felvidéki magyar készül a parlament elé közös himnuszéneklésre.

 

A Körkép.sk által elsőként indított, eddig mintegy 8 ezer aláírásnál tartó Petíciót a magyar himnusz megvédésére itt lehet aláírni.

 

Petíció a magyar himnusz megmentéséért – Ha magyar vagy, írd alá

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.