Nyitókép: Nový Čas

 

A kormány mégsem fog tárgyalni a Pentával, ehelyett mindent megtesz azért, hogy a pozsonyi Rázsochyn építse fel az új állami kórházat – reagált a kormányfő hivatala.

 

Úgy tűnik, hogy az állam mégis letett azon tervéről, hogy megvásárolja a Penta befektetési csoport által épített Bory kórházat. Az állam úgy döntött, hogy visszatér eredeti tervéhez, és Rázsochyn építi fel a saját kórházát.

 

 hirdetes_300x300  

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő még a múlt hét folyamán jelentette be azon tervét, hogy az állam a Pentától vásárolná meg a pozsonyi Lamacs városrészben épülő új Bory kórházat.

 

„Állami egyetemi kórházat akarunk, amit vagy Rázsochyn fogunk megépíteni, vagy megvásároljuk a Penta-féle Boryt, és az állam szükségleteihez alakítjuk“

 

– jelentette ki akkor Pellegrini.

 

Pellegrini egy hivatalos árajánlatot akart küldeni a Pentának, de Eduard Maták, a Penta partnere kijelentette, hogy nem látják értelmét annak, hogy a kórházat eladják az országnak.

 

„Tekintettel a Penta befektetési csoport reakciójára nem folytatódnak tovább a tárgyalások a Penta és a kormány között. A kormány minden tőle telhetőt meg fog tenni azért, hogy Rázsochyn minél előbb felépüljön egy modern állami kórház“

 

– mondta Patrícia Macíková, Pellegrini szóvivője.

 

A Penta bemutatta a Bory kórházat, ami iránt az állam is érdeklődik

Mégsem jó a Penta kórháza

 

A Bory kórház 400 fekvőhelyet fog biztosítani a pácienseknek, a befektetésének teljes összege pedig meghaladja a 240 millió eurót. Ezzel szemben az állam a Rázsochy kórház során 653 fekvőhellyel és 263 millió eurós befektetéssel számolt. A kórház pedig a tudománnyal, kutatással, illetve a orvostanhallgatók képzésével is foglalkozna.

 

A Penta kórháza tehát nagyságban nem felel meg annak a kórháznak, amire az államnak szüksége van, így ha meg is vásárolták volna, akkor a kibővítése további pénzbe került volna.

 

Az egészségügyi tárca ismét felhívta a figyelmet arra, hogy egy olyan csúcsminőségű egyetemes kórházat szeretne létrehozni a fővárosában, ami minőségi ellátásban részesítené a pácienseket.

 

Lebontják és újraépítik

 

A pozsonyi Rázsochyn már több mint harminc éve egy befejezetlen romhalmaz áll. Annak ellenére, hogy Pozsonynak sürgősen szüksége van egy modern kórházra, az állam mégis éveken át változtatta a terveit a cél elérése érdekében. Utoljára arról döntöttek, hogy a romos épületeket lerombolják, és egy új kórházat építenek a helyére.

 

Az államnak a magánvállalattal ellentétben mindent közbeszerzésen keresztül kell intéznie, ami sokkal inkább lassítani fogja a folyamatokat. Másrészt az állam Rázsochyn már évek óta nem volt képes előrelépni, akkor miért éppen most lenne képes ezen változtatni…

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!