Nyitókép: RTVS

 

Kihirdették az RTVS szlovák közszolgálati televízió nagy botrányt kavaró, A legnagyobb szlovák című műsorának győztesét. Az országos szavazós műsor első helyezettje Milan Rastislav Štefánik tábornok, diplomata és politikus lett, akire a nézők több mint 49 ezer szavazatot küldtek.

 

A második helyet Ľudovít Štúr nyelvész és politikus, míg a harmadik helyet Anton Srholec római katolikus pap foglalta el. Az országos ankét eredményét a Szlovák Nemzeti Színház épületében ismertette tegnap este az RTVS egyes csatornája.

 

  hirdetes_300x300   

A nézők és a hallgatók a szavazás végén már csak tíz személy közül választhattak, akik között – a győztes hármast kivéve – ott volt a két hittérítő, Cirill és Metód, a politikus Alexander Dubček, Jozef Gabčík katona, Andrej Hlinka politikus és pap, Gustav Husák politikus, a betyár Juraj Jánošík és Peter Sagan kerékpáros.

 

 „Elsősorban azoknak a nagyszerű védelmezőknek szeretnék köszönetet mondani, akik az egyes személyiségeket védelmezték. Az első százba, majd az első tízbe került személyiségeknek köszönhetően ma egy modern nemzetként élünk a saját államunkban.

 

Számomra kellemes meglepetést okozott a Legnagyobb szlovák – Fiatal választás projekt, és azok a fiatalok, akik a történelmi személyiségekről beszélgettek az iskolákban. A saját és az RTVS nevében is szeretnék nekik, illetve a tanáraiknak köszönetet mondani. Amennyiben a történelmi személyiségek bebiztosították a méltóságos múltunkat, akkor a fiataloknak köszönhetően nem féltem a jövőnket sem”

 

– mondta az ankét győztesének kihirdetése után az RTVS igazgatója, Jaroslav Rezník.

 

A május elsejei gálaest az RTVS által 2018 őszén indított ankét kicsúcsosodása volt. Az első körben a nézők egy tetszés szerinti személyre küldhettek szavazatot. 2019. január 1-jén az RTVS nyilvánosságra hozta annak a száz személynek a nevét, akik győztesként kerültek ki a nézői szavazásból. Az első tízbe került személyiségek pedig az ankét végéig folytatták a „harcot”.

 

Az ankét végső fázisában, február 20-tól április 24-ig az RTVS tíz dokumentumfilmet és beszélgetést közvetített az első tízbe jutott személyiségekről. Ezekben a dokumentumfilmekben az egyes személyiségek védelmezői tíz okot soroltak fel arra, hogy miért éppen az ő általuk védelmezett személyiségnek kellene lennie a legnagyobb szlováknak. A dokumentumfilmek levetítése után a szakemberekkel folytatott vita következett, ahol a dokumentumfilmben szereplő védelmezők okait próbálták megvitatni vagy éppen megcáfolni.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!